Închide

BrandRO 2022: TOP 10, dominat de branduri cu tradiție îndelungată. Arctic, pe primul loc, trei ani la rând

Avatar
Fabrica Ulmi Scaled

Fabrica Arctic de la Ulmi (Dâmbovița). Sursa foto: Arctic.ro.

Timp de citire: 3 minute

Arctic este, pentru al treilea an consecutiv, cel mai puternic brand din România, potrivit topului realizat de Revista Biz și Unlock Research.

Anul trecut, Arctic a împărțit prima poziție cu Borsec, brand care ocupă locul 2 în ediția din 2022, în timp ce poziția a treia este ocupată de Gerovital.

În clasamentul primelor 10 branduri se mai regăsesc eMAG, Napolact, Dorna, Aqua Carpatica, Dero, Covalact și Bucovina.

Top 10 Branduri 2022
Sursa: Revista BIZ & Unlock Research.

Biz analizează de 13 ani cele mai puternice branduri românești și evoluția lor anuală. Ultimul an a evidențiat și mai mult importanța unui brand puternic, care a făcut diferența în fața consumatorilor. Este nevoie de branduri românești de excepție, care conduc la o economie puternică și solidă.

Potrivit analizei realizate de Unlock Research, mărcile românești sunt tot mai vulnerabile în actualul context economic și următorul pas (și cel mai important pentru ele) va fi o triere, în urma cărora vor rămâne brandurile cu adevărat relevante, cele care sunt mult mai mult decât ”doar un brand românesc”.

Românii nu sunt “împotriva” mărcilor românești, însă vor mai mult de la ele. De exemplu, 40% declară că vor să cumpere mai multe mărci și produse românești anul viitor, însă pentru o astfel de dinamică, consumatorii au nevoie și de opțiuni relevante.

Mai mult, oamenii consideră că mărcile romanești ”ca ei” ar trebui să îi ajute și să îi susțină. Românii sunt într-un moment de organizare financiară și nu vor plăti în plus nejustificat. Au nevoie de mărci responsabile, care oferă mai mult, care au un produs diferențiator și care chiar răspund nevoilor lor.

“Studiul anual și topul brandurilor românești din 2022 indică faptul că intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a acestei piețe în care să spui că ești din România nu mai este suficient. Oamenii au avut într-adevăr nevoie de o perioadă de acceptare și re-valorizare a brandurilor românești, dar este firesc ca această etapă să se încheie, mai ales că a existat multă dezvoltare în zona «made în România». Acum oamenii spun că au nevoie de mult mai multă competitivitate în zona de business-uri locale românești, de diferențiere prin calitatea produselor și serviciilor oferite. Practic nu mai este suficient să spui «sunt de-al vostru, născut aici», ci contează mai mult ce faci pentru români și România, cum contribui la creșterea calității vieții oamenilor din acestă țară, de pe această piață”, spune Alexandra Cojocaru, Partner Unlock Research.

Precizări metodologice

Studiul BrandRo măsoară puterea mărcilor româneşti din perspectiva investiţiei de încredere şi afectivitate care le este acordată de către consumatori, fără a lua calcul indici financiari și comerciali.

Studiul are la bază 600 de interviuri online şi este reprezentativ la nivel urban, la nivel de regiune, grad de urbanizare, împărţire pe sex şi vârstă a populaţiei între 18 şi 55 de ani.

Performanţa mărcilor româneşti este măsurată în baza a trei indicatori: importanța mărcii, gradul de utilizare și notorietatea ei. Importanţa unei mărci pentru consumator a fost măsurată cu ajutorul metodologiei MaxDiff (Maximum Differentiation Scaling) și toate analizele au fost realizate la nivel de categorie, în total având 10 categorii de produse.

Respondenţii au realizat alegeri între calupuri de mărci, respectiv au ales care este cea mai importantă și cea mai puțin importantă marcă pentru ei. Aceștia au făcut alegeri multiple între combinații unice de mărci. În urma acestor alegeri a fost calculat un indice de preferinţă pentru fiecare marcă, care ulterior a fost analizat împreună cu indicele de importanță al fiecărei categorii în parte, obținându-se astfel topul final.

scroll to top