Închide

Bruxelles-ul cere mai multe informații de la Meta despre opțiunea ”fără reclame” pe Facebook și Instagram

Avatar
a close up of a cell phone with facebook on the screen

Fotografie de Bastian Riccardi pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană a solicitat vineri grupului american Meta să furnizeze mai multe informaţii privind abonarea la opţiunea “fără reclame”, atât pentru Facebook, cât şi pentru Instagram, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, Meta ar trebui să furnizeze, în special, informaţii suplimentare cu privire la măsurile pe care le-a luat pentru a-şi respecta obligaţiile referitoare la practicile publicitare, sistemele de recomandare şi evaluările riscurilor legate de introducerea opţiunii de abonare respective ale Facebook şi ale Instagram.

De asemenea, actuala cerere de informaţii abordează mai multe subiecte care fuseseră deja incluse în cererile de informaţii trimise către Meta începând din octombrie 2023. Aceste cereri de informaţii includeau aspecte precum conţinutul cu caracter terorist, gestionarea riscurilor legate de discursul civic şi procesele electorale, precum şi protecţia minorilor.

Actuala cerere de informaţii se bazează pe răspunsurile anterioare ale Meta şi solicită informaţii suplimentare cu privire la metodologia care stă la baza rapoartelor Meta privind evaluarea riscurilor şi măsurile de atenuare a acestora, protecţia minorilor, alegerile şi manipularea mass-mediei. Se solicită, de asemenea, ca Meta să furnizeze informaţii privind practicarea aşa-numitei “shadow banning” (blocarea accesului utilizatorilor fără ştirea lor) şi lansarea Threads.

Până la 15 martie, Meta trebuie să furnizeze informaţiile solicitate în baza răspunsurilor anterioare ale companiei către Comisie, iar răspunsurile la celelalte întrebări trebuie transmise până la 22 martie 2024.

Pe baza evaluării răspunsurilor primite de la Meta, Comisia va analiza care sunt etapele următoare. Acest lucru ar putea implica deschiderea oficială a procedurii în temeiul articolului 66 din Regulamentul privind serviciile digitale.

În cazul în care Meta nu răspunde, Comisia poate hotărî să solicite informaţiile prin intermediul unei decizii. În acest caz, lipsa unui răspuns în termenul stabilit ar putea duce la impunerea de penalităţi cu titlu cominatoriu.

scroll to top