Închide

Bruxelles-ul închide, în mod oficial, Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria

Avatar
lady justice, legal, law

Fotografie de jessica45 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Comisia Europeană (CE) a anunțat vineri, printr-un comunicat de presă, că închide în mod oficial Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România, după ce reformele făcute de cele două țări în domeniul justiției și anticorupției au fost monitorizate de Comisia Europeană prin MCV timp de 15 ani.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiție și în cel al măsurilor anticorupție, precum și în ceea ce privește criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei.

Comisia abrogă acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism.

Potrivit reglementărilor UE, revocarea MCV este o decizie a Comisiei, care nu necesită aprobarea prealabilă a Consiliului

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:

”Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani. Astăzi, a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare. Activitățile din aceste domenii pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre.”

De la începutul MCV, în 2007, Comisia a raportat periodic cu privire la progresele înregistrate de Bulgaria și România în ceea ce privește reformele vizate de acest mecanism.

În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport din cadrul MCV referitor la Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul raport referitor la România.

În cazul ambelor state membre, Comisia a concluzionat că acestea și-au îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniune și trebuiau să acționeze în continuare pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile rapoartelor. Activitatea de punere în aplicare a angajamentelor respective a fost finalizată în iunie 2023, arată CE în comunicatul citat.

La 5 iulie 2023, Comisia a informat Consiliul și Parlamentul European că intenționează să închidă în mod oficial MCV pentru Bulgaria și România, toate angajamentele specifice formulate în concluziile rapoartelor MCV fiind acum puse în practică. Potrivit deciziilor de instituire a mecanismului, MCV se încheie atunci când toate obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Deciziile anunțate astăzi reflectă concluzia Comisiei potrivit căreia această constatare este valabilă în prezent pentru ambele state membre.

”Comisia așteaptă cu interes continuarea cooperării cu Bulgaria și România în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre”, precizează instituția de la Bruxelles, în concluzia comunicatului de presă.

MCV-ul, înlocuit cu un alt instrument, folosit pentru toate statele membre

După finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, care era un instrument dedicat în exclusivitate României și Bulgariei, monitorizarea sistemelor judiciare continuă în cadrul așa-numitului ”ciclu de evaluare privind statul de drept”.

Raportul anual privind statul de drept examinează mai multe aspecte cuprinse anterior în MCV, dar și multe altele, având rol de măsură preventivă care contribuie la remedierea deficiențelor rămase și a posibilelor noi probleme emergente.

”De la instituirea MCV, Comisia și-a consolidat setul de instrumente privind statul de drept. Acesta include atât instrumente preventive din cadrul ciclului de evaluare privind statul de drept și rapoarte anuale cu recomandări, cât și instrumente reactive, cum ar fi procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor sau Regulamentul privind condiționalitatea. În plus, planurile de redresare și reziliență ale Bulgariei și României includ jaloane concrete în ceea ce privește aspectele legate de statul de drept, cum ar fi reforma sistemului judiciar și cadrele anticorupție”, mai precizează Executivul european.

Raportul anual al Comisiei privind statul de drept are un domeniu de aplicare mai larg decât rapoartele din cadrul MCV, care s-au limitat la analizarea obiectivelor de referință stabilite în Decizia de instituire a MCV.

Astfel, pe lângă independența justiției și lupta anticorupție, raportul privind statul de drept acoperă și aspecte privind libertatea și pluralismul mass-mediei și alte mecanisme instituționale de control și echilibru.

Noul mecanism a fost implementat de Uniunea Europeană începând din ianuarie 2021, iar prin acesta este monitorizată respectarea statului de drept în toate țările membre.

Regulamentul permite Consiliului UE să adopte, la propunerea Comisiei, măsuri de protecție precum suspendarea plăților din bugetul Uniunii sau suspendarea aprobării unuia sau a mai multor programe finanțate din acest buget în cazul unei ţări în care sunt constatate încălcări ale statului de drept ce pot aduce atingere intereselor financiare ale UE.

scroll to top