Închide

Rumeguș de la ministrul Finanţelor: Bugetul pentru anul viitor este cu adevărat unul modern, structurat pe priorităţile şi nevoile actuale

Avatar
343177346 709601824242265 7642055859465314445 N

Sursă foto: Pagina de Facebook https://www.facebook.com/BolosIoanMarcel

Timp de citire: 3 minute

Bugetul pentru anul viitor este cu adevărat unul modern, structurat pe priorităţile şi nevoile actuale, şi toate speranţele noastre trebuie să se agaţe de reforme întreprinse în economie pentru a favoriza creşterea economică robustă, susţine ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

“Chiar dacă unii s-au amuzat când am spus că la Ministerul Finanţelor s-au pierdut nopţi şi zile pentru realizarea lui, astăzi (miercuri, n.r.) am reuşit să îl publicăm în transparenţă. A fost o muncă titanică din partea echipei, pe care vreau să o felicit. Pot să afirm că acest buget este cu adevărat unul modern, structurat pe priorităţile şi nevoile actuale” a scris ministrul Finanţelor, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook.

El a menţionat bugetul record pentru investiţii, cheltuielile alocate în această direcţie fiind de aproximativ 124 miliarde lei, 7% în PIB, iar în anul 2026 acestea însumează aproximativ 129,2 miliarde lei, în creştere faţă de anul 2024 cu 9,1 miliarde lei.

Creşterea economică estimată la 3,4% va fi susţinută, în principal, de investiţii pe partea cererii şi de servicii şi construcţii pe partea ofertei.

Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 9,3% anul viitor.

“Prin acest buget, ne propunem să construim şi să consolidăm fundamentul serviciilor publice de calitate. Pentru Ministerul Educaţiei este asigurată o creştere de aproximativ 61% a bugetului, practic în valoare nominală de la 35 de miliarde la 57 de miliarde de lei, ceea ce asigură sumele necesare pentru creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic din Ministerul Educaţiei. Pentru Ministerul Sănătăţii, am propus un buget mărit cu 5,7 miliarde de lei faţă de bugetul estimat pentru 2023, ajungând la 18,8 miliarde lei. Numărul mediu de salariaţi va continua să crească anul viitor, cu 1,6% faţă de anul precedent, depăşind cu peste 177.000 persoane nivelul din 2019. În realizarea bugetului am luat în calcul majorarea pensiilor de asigurări sociale cu 13,8% începând cu luna ianuarie 2024 şi acordarea pensiilor recalculate conform Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Subliniez obligaţia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară într-un mod prudent care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, tocmai de aceea la estimarea cheltuielilor am avut în vedere toate măsurile adoptate în ultimul timp, atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli. Le găsiţi explicate în detaliu în Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2024-2026. Ce aş vrea să punctez este că oricât de încrezători am fi când vedem aceste date, toate speranţele noastre trebuie să se agaţe de reforme întreprinse în economie pentru a favoriza creşterea, o economică robustă, sprijinirea digitalizării, reforma regimului fiscal, cheltuieli publice mai eficiente prin îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor prevăzute în PNRR, prioritizare de investiţii şi control riguros al realizării acestora”, a subliniat ministrul de resort.

Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, proiectele de lege privind bugetul de stat 2024 şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 3,4%, o inflaţie medie anuală de 6% şi un deficit de 5% din PIB, potrivit Strategiei Fiscal – Bugetare 2024 – 2026 publicate miercuri.

Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, iar deficitul bugetar la 5% din PIB, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 673 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 38,8%, iar cea a veniturilor la 33,8% din PIB.

scroll to top