Închide

OPINIE Cosmin Gabriel Păcuraru: Hidroelectrica este victima ticăloșilor naționali și nu a conspirațiilor americane!

Avatar
Lacul Tarnița, apă, Hidroelectrica, păduri

Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 4 minute

Autor: Cosmin Gabriel Păcuraru, pentru contributors.ro

Hidroelectrica este sub asaltul fake-news! Fel de fel de interpretări voit denaturate au fost lansate în presă de către niște persoane și jurnaliști habarniști și răuvoitori. Nu mă așteptam de la domnul profesor de economie Mircea Coșea să vină cu judecăți de valoare de genul “Bursa este o chestiune complicată. (…) Bursa este o chestiune care ține nu numai de o pregătire profesională, dar și de o serie întreagă de informații, pe care o țară ca România, cu o ieșire mică pe piață, nu le poate avea în timp util, ceea ce înseamnă că este o victimă sigură,”

Bursa nu e complicată și este accesibila tuturor. Condiția este să te informezi. Cred că este singura șansă ca generatia mea (50+) să-și pună niște bani deoparte, cunoscând că nu ne putem lăsa la mâna pensiilor de stat. Mulți dintre noi am pierdut startul pilonului II de pensii și trebuie să ne luam viața (pensia) în mâini! Domnul Coșea, ca fost președinte al consiliului de supraveghere al Transelectrica (el l-a acceptat pe Carașol director general), probabil cea mai importantă companie din energie listată la bursă ar trebui să știe mai multe!

Ce spune despre Hidroelectrica: “Riscul la Hidroelectrica este nu numai să pierzi capital, ci și să rămâi fără obiectul muncii, pentru că alții sunt mai puternici și pot deveni proprietari ai propriului tău patrimoniu. (…) Odată scoasă pe bursă, cum garantează statul ca Hidroelectrica să nu fie preluată? Nu există astfel de garanții. Pentru că statul este un stat slab din punct de vedere al capitalului și la bursă nu ai posibilitatea să concurezi atunci când se majorează capitalul, iar informația este strict localizată în altă arie decât în aria ta de interes și pierzi”

Nu înțeleg care este ținta celor care declară și publică neadevaruri. Probabil actualul ministru al energiei, sau actualul guvern, sau industria energetică națională. Actualul atac seamână cu mesajele grupurilor extremisto – naționalist – suveraniste.

Să o luăm etapizat. Statul român nu a vândut nici o acțiune deținuta la Hidroelectrica. Actiunile ce se află în acest poment pe bursă reprezinta fostul pachet deținut de Fondul Proprietatea.

Fig. 1 – Structura actionariatului Hidroelectrica H2O (Sursa: BVB)

În 2019 este cea mai veche știre despre o eventuală vânzare a pachetului de acțiuni Hidroelectrica detinut de FP.

Trebuie spus ca România s-a obligat prin PNRR să introducă Hidroelectrica la bursa. Nu a facut-o! Noroc cu Fondul Proprietatea.

Operațiunea de listare a fost demarată din 2022 și singura instituție care a avut ceva de spus asupra listării a fost ASF-ul, care până la urmă și-a dat acceptul. Oferta de vânzare s-a desfășurat în primăvara lui 2023 și a fost supra-subscriere la 104 lei / actiune.

Pe 3 iulie a fost prima tranzacționare a Hidroelectrica pe BVB și evoluția a fost în creștere.

Fig. 2 – Evoluția acțiunilor H2O la BVB (sursa: BVB)

Prețul maxim înregistrat a fost 137,3 lei la finalul lui 2023. Prețul minim a fost înregistrat în august 2023 – era vacanță.

Prețul unei acțiuni poate varia în funcție de o mulțime de factori. În cazul H2O evaluările au fost în funcție de piața de energie. Hidroelectrica deține aproape 99% din producția de hidroenergie. Energia produsă în hidrocentrale a reprezentat 31% din totalul consumat. Să nu uităm că astăzi, după vânt și solar, hidroenergia este cea mai ieftină, prețul de producție ajungând cam la 100 lei / MWh.

Fig. 3 – Producția și importurile în 2023 (sursa : Cosmin Păcuraru)

Rezultă că tot ce înseamnă capacitate de producție din hidro este extrem de profitabil atât timp cât în piața OPCOM s-a vândut energie și cu 1300 lei / MWh.

Investitorii la bursă de fapt au evaluat corect prețul unei acțiuni dacă au luat în considerare piața de energie.

Dar evaluarea unei societăți (deci și a unei acțiuni) nu înseamnă întotdeauna cât profit scoate societatea și cât profit distribuie pentru o acțiune. Mai înseamnă și starea activelor companiei, investițiile și previziunile asupra tehnologiei deținute, pregătirea echipei de management …

Există mari avantaje pentru companiile listate la bursă. (un articol bun pe subiect găsiți aici) Cel mai mare avantaj este transparența. Până în vara lui 2023 Hidroelectrica a fost o companie închisă despre care nu am știut prea multe deoarece informația, care în principiu trebuia să fie publica, a fost cenzurată de o legislație proastă și de management. Astfel am aflat că la un moment dat Hidroelectrica a intrat în insolvență după cine știe câte tunuri au fost trase de ”băieții deștepți din energie” cu energie cumpărată ieftin și mai apoi vânduta scump sau prin retehnologizări făcute pentru ca anumite firme să câștige bani.

După listarea la bursă, obligativitatea de a fi transparentă față de acționari a făcut ca să aflăm fel de fel de informații din interiorul companiei. Cei care cunosc industria energetică românească știau câteva lucruri despre Hidroelectrica din analize, previziuni și rapoarte ca proveneau de la Ministerul Energie, ANRE sau Transelectrica. Aceastea însă trebuiau de a fi puse cap la cap pentru a avea o imagine cât de cât asupra companiei. Astazi Hidroelectrica se află și în vizorul marilor investitori de portofoliu din afara României, ceea ce reprezintă un lucru bun: bursa românească așteaptă astfel de investiții pentru a deveni mai puternică. Cu cât sunt mai multe companii listate și mai mulți investitori, cu atât este mai bine. Despre avantajul geopolitic al listării Hidroelectrica am scris în iunie 2023: este o mare realizare ca să intri pe harta investitorilor internaționali.

Astfel în ianuarie 2024, banca de investiții (adică investește și ajută investitorii în bursă sau în economia reală prin diverse instrumente) Morgan Stanley a publicat rezultatele analizei Hidroelectrica, analize materializate în rating, adică cât de sănătoasă este compania și cât de recomandat este sa investești în acțiunile ei. Ratingul a scăzut, analiza specialistilor arătând că prețul acțiunii H2O este supraevaluat. La câteva zile și banca britanică Barcleys a venit cu o recomandare asemănătoare.

Nu este nimic ieșit din comun în aceste evoluții bursiere. Piața europeană de energie are un trend descendent, avem mai multe informatii din societate, România are un sistem de plafonare și compensare care face să aibe unul dintre cele mai mari prețuri din UE. Reamintesc că am scris acum câteva luni că nu voi cumpăra acțiuni H2O după ce m-am uitat prin CV-urile consiliului de supraveghere sau a directoratului, că știu că lacurile de acumulare nu au mai fost decolmatate de 34 de ani, că Hidroelectrica este parazitată de diverse grupuri de ticăloși naționali … Voi cumpăra dupa ce compania va fi deparazitată.

Oricum, orice ieșire pe bursă a unei companii de stat este un lucru bun! Daca este listată și pe o bursă străină este și mai bine !

scroll to top