Canada va impune o suprataxă de 100% asupra importurilor de vehicule electrice din China, inclusiv Tesla

,
Autor:    -  
Tesla Model S Bluefire at Tesla Servicecenter Bern Switzerland
Fotografie de Tesla Fans Schweiz pe Unsplash

Timp de citire: 4 minute

Canada, urmând exemplul Statelor Unite și al Uniunii Europene, a declarat luni că va impune un tarif de 100% asupra importurilor de vehicule electrice din China și a anunțat un tarif de 25% asupra oțelului și aluminiului importate din China.

Taxele se aplică tuturor vehiculelor electrice expediate din China, care le-ar include pe cele produse de Tesla, a declarat un oficial al guvernului canadian, potrivit Reuters.
Acțiunile celui mai valoros producător auto mondial au închis în scădere cu 3,2%.

Importurile canadiene de automobile din China către cel mai mare port al său, Vancouver, au crescut cu 460% de la an la an, ajungând la 44 356 în 2023, când Tesla a început să livreze în Canada EV-uri fabricate în Shanghai.

Prim-ministrul Justin Trudeau a declarat că Ottawa acționează pentru a contracara ceea ce el a numit politica intenționată a Chinei, dirijată de stat, de supracapacitate.
„Cred că știm cu toții că China nu joacă după aceleași reguli”, a declarat el reporterilor. Tarifele vor fi impuse începând cu 1 octombrie.

„Ceea ce este important în legătură cu acest lucru este că o facem în aliniere și în paralel cu alte economii din întreaga lume”, a declarat Trudeau în marja unei reuniuni de cabinet cu ușile închise de trei zile în Halifax, Noua Scoție.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului a declarat marți că mișcarea Canadei „va perturba stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare globale” și va submina grav sistemul economic global și normele economice și comerciale.

„Partea canadiană pretinde că susține comerțul liber și sistemul comercial multilateral bazat pe normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), dar încalcă flagrant normele OMC, urmează orbește țări individuale și anunță că va adopta măsuri tarifare unilaterale, ceea ce reprezintă un protecționism comercial tipic”, a declarat purtătorul de cuvânt într-o declarație.

Acțiunea are, de asemenea, un impact grav asupra relațiilor economice și comerciale dintre China și Canada și prejudiciază interesele întreprinderilor din cele două țări, a adăugat purtătorul de cuvânt.
China este al doilea cel mai mare partener comercial al Canadei, deși este mult în urma Statelor Unite.

Tesla nu își dezvăluie exporturile chinezești către Canada. Cu toate acestea, codurile de identificare a vehiculelor au arătat că modelele sedan compact Model 3 și crossover Model Y au fost exportate din Shanghai în Canada.

„Este vorba despre o suprataxă de 100% pentru toate vehiculele electrice fabricate în China. În cazul în care companiile care produc în prezent vehicule în China aleg să își mute producția într-o altă țară, acestea nu vor mai fi vizate de acest tarif”, a declarat oficialul guvernamental.

Tesla nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

IMPORTURILE AMERICANE, O ALTERNATIVĂ

„Ca răspuns la tarife, m-aș aștepta ca Tesla să își schimbe logistica și, eventual, să exporte automobile din SUA în Canada”, a declarat Seth Goldstein, strateg de acțiuni la Morningstar.

„Piața reacționează probabil la tarife și cântărește un potențial impact asupra profitului dacă Tesla trebuie să exporte vehicule în Canada de la baza sa de producție cu costuri mai ridicate din SUA”, a spus Goldstein referindu-se la scăderea acțiunilor.

UE și-a îndulcit poziția față de Tesla în această lună, când a impus tarife pentru vehiculele electrice importate din China și a impus o rată de 9% pentru Tesla, mai mică decât cea de până la 36,3% pe care o impusese pentru alte importuri de vehicule electrice chinezești.

MĂSURI SUPLIMENTARE

Ottawa va continua să colaboreze cu Statele Unite și cu alți aliați pentru a se asigura că clienții din întreaga lume nu sunt penalizați pe nedrept de practicile non-piață ale unor țări precum China, a declarat Trudeau.

Ottawa analizează măsuri punitive suplimentare, cum ar fi tarifele pentru cipuri și celule solare, a declarat Trudeau, fără a oferi detalii.

Principalele importuri ale Chinei din Canada anul trecut au constat în petrol în valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari, rapiță în valoare de 3,5 miliarde de dolari și minereu de fier în valoare de puțin peste 2 miliarde de dolari, pe lângă aproape 14 miliarde de dolari de aur nemonetar, arată datele vamale chineze.

Cel mai mare importator de produse agricole din lume a cumpărat, de asemenea, cantități considerabile din numeroase alte culturi și mărfuri, oferind Beijingului opțiuni în cazul în care ar lua măsuri de retorsiune, așa cum a făcut cu UE.

Canada nu se numără printre primele 10 destinații de export pentru oțelul și aluminiul chinezesc.

În mai, președintele american Joe Biden a anunțat cvadruplarea tarifelor pentru vehiculele electrice chineze la 100%, dublarea tarifelor pentru semiconductori și celule solare la 50%, precum și noi tarife de 25% pentru bateriile litiu-ion și alte bunuri strategice, inclusiv oțelul, pentru a proteja întreprinderile de producția chineză excedentară.

Ottawa încearcă să poziționeze Canada ca parte esențială a lanțului global de aprovizionare cu vehicule electrice și a fost presată de industria națională să acționeze împotriva Chinei.

Canada a încheiat acorduri în valoare de miliarde de dolari pentru a atrage producători auto europeni de top în toate părțile lanțului de aprovizionare cu vehicule electrice.

„Ne simțim îndreptățiți și motivați. Să trecem acum la apărarea pieței noastre cu cea mai bună inovație și hotărâre canadiană”, a declarat Flavio Volpe, președintele Asociației producătorilor de piese auto, prin e-mail.

Punerea în aplicare a tarifelor americane a fost amânată până în septembrie și există posibilitatea ca taxele planificate să fie atenuate în această săptămână.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!