Închide

Cancelarul Germaniei consideră că este nevoie de o reformă a UE înainte de o nouă extindere

Avatar
flag, european union, brexit

Fotografie de Chickenonline pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Liderii Uniunii Europene trebuie să ajungă la un acord asupra unui set de reforme înainte de a trece la o extindere care ar putea atrage mai multe țări din Balcanii de Vest, precum și Ucraina în cadrul blocului, potrivit cancelarului german, transmite Bloomberg.

“Consolidarea Europei ca actor geopolitic înseamnă, de asemenea, o mai bună utilizare a unuia dintre cele mai puternice instrumente ale politicii noastre externe – politica noastră de extindere”, a declarat Olaf Scholz în cadrul unei reuniuni a Partidului Socialiștilor Europeni, care a avut loc sâmbătă, la București. “O Uniune Europeană cu 32 sau 35 de membri nu poate funcționa cu regulile meșteșugite pentru o uniune mai mică”, a spus Scholz. “Am convenit asupra necesității unor astfel de reforme și asupra faptului că ne propunem să adoptăm o foaie de parcurs pentru acest proces important până în vară.”

Comisia Europeană lucrează la un plan de reforme politice după ce s-a confruntat cu criticile potrivit cărora normele sale existente, care impun unanimitatea în cazul anumitor decizii, întârzie acțiunile, cum ar fi cele privind sprijinul cheie pentru Ucraina.

Opoziția liderilor populiști, inclusiv a premierului ungar Viktor Orban, față de sporirea ajutorului financiar acordat națiunii devastate de război a declanșat frustrări în ultimii doi ani.

Consiliul UE a convenit la sfârșitul anului 2023 să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova și a acordat recent statutul de candidat Georgiei. Bosnia și Herțegovina a deschis, de asemenea, discuțiile de aderare după ani de întârzieri.

Scholz a mai spus că una dintre sarcinile-cheie ale următoarei Comisii Europene, după alegerile din iunie, va fi construirea unei industrii europene de apărare mai puternice, ca mijloc de descurajare a Rusiei și de asigurare a păcii pe continent.

scroll to top