Când își va reveni lumea din șocul pandemiei? Răspunsul OECD este moderat optimist

,
Autor:    -  
Angel Gurria
Angel Gurría, secretarul general al OECD. Sursa foto: Forbes.

Timp de citire: 3 minute

La nivel global, anul viitor va fi începutul revenirii dintr-o recesiune globală devastatoare provocată de pandemia de coronavirus, însă această revenire va fi treptată, în pași mici și în ritmuri inegale între statele lumii, potrivit secretarului general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Angel Gurría, într-o conferință online, citat de New York Times.

În cea mai recentă prognoză, OECD estimează o creștere a economiei globale cu 4,2% anul viitor, impulsul cel mai puternic fiind dat de o redresare masivă a Chinei, cu o creștere a PIB-ului de 8%. Pentru anul 2022, organizația anticipează o creștere de 3,7% a economiei mondiale.

Cu toată redresarea, majoritatea economiilor vor fi la un nivel mai mic la sfârșitul anului 2021 decât erau la sfârșitul anului 2019, după ce pandemia va fi tăiat circa 7.000 de miliarde de dolari din PIB-ul global, potrivit estimărilor anunțate de Angel Gurría.

”Impactul este masiv. Din punct de vedere uman și economic, această pandemie va fi extrem de costisitoare”, a spus el.

Excepția notabilă este China, care a stopat pandemia cu politici agresive de carantină. Aceasta și-a revenit rapid și va încheia anul cu o creștere de aproximativ 10%, a declarat Laurence Boone, economista șefă a organizației. De asemenea, Coreea de Sud, Suedia și India au suportat criza economică mult mai bine decât majoritatea țărilor europene și din America Latină, care au luat măsuri mult mai stricte de limitare a circulației persoanelor pentru a diminua răspândirea virusului.

În mod special, redresarea în țările occidentale va rămâne fragilă, deoarece guvernele continuă politicile de distanțare socială și mențin frontierele parțial închise până în prima jumătate a anului 2021. De asemenea, ar putea dura cel puțin un an pentru ca guvernele să poată lansa complet campanii de vaccinare universală a cetățenilor împotriva noului coronavirus, potrivit OECD.

Organizația a îndemnat guvernele să continue să-și protejeze economiile de consecințe prin extinderea programelor de sprijin financiar și consolidarea rețelelor naționale de asistență medicală și de securitate socială. Dar chiar și cu un astfel de sprijin, susține OECD, milioane de întreprinderi mici și mijlocii, care sunt principalii factori de creare a locurilor de muncă, se confruntă cu niveluri crescute ale datoriilor, punându-și în pericol supraviețuirea și capacitatea de a investi și de a crea locuri de muncă.

Criza a agravat, de asemenea, inegalitatea veniturilor. Astăzi, aproape jumătate din adulții cu venituri mici din cele 37 de țări membre ale organizației au probleme cu plata facturilor, în timp ce o treime au fost nevoiți să își procure alimentele de bază de la instituții de tipul băncilor de alimente.

Copiii au suferit, de asemenea, în mod disproporționat. În timp ce copiii părinților înstăriți au reușit să se adapteze destul de ușor la școlarizarea la distanță, ratele abandonului școlar online pentru copiii din gospodăriile cu venituri mici au fost uriașe, a spus Laurence Boone.

Angel Gurría a mai afirmat că toate cheltuielile guvernelor cu menținerea programelor de sprijin social și economic își vor vedea rezultatele în măsura în care vor putea ține pe linia de plutire economiile și companiile până la apariția unui vaccin disponibil pe scară largă, iar activitatea de afaceri se va putea relua pe deplin.

Din acest punct de vedere, disparitățile dintre țări se vor evidenția prin accesul diferit la vaccinuri, iar țările în care vaccinul va fi disponibil mai repede și în cantități mai mari vor fi cele care vor reuși să scape primele din criză, a mai precizat Gurría.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!