Când masca e mai inteligentă decât purtătorul – un start-up bulgăresc vrea să intre în România
AirLief, un producător bulgar de măști de protecție fondat în 2017, își propune să se extindă în Europa Centrală și de Est și intenționează să atragă fonduri pentru a-și accelera planurile care vizează mai multe piețe din zonă, inclusiv România, potrivit lui Petar Zhivkov, fondatorul și CEO-ul companiei. AirLief a primit premiul pentru ”start-up-ul anului” în Bulgaria, în cadrul evenimentului anual PowerUp!, organizat de InnoEnergy și Cleantech Bulgaria, o organizație locală care sprijină dezvoltarea start-up-urilor în domeniul orașelor inteligente, energiei, schimbărilor climatice și dezvoltării durabile.
“Un obiectiv esențial pentru acest trimestru este finalizarea strategiei noastre de extindere și să fim pregătiți pentru intrarea în Serbia și Polonia până la începutul lunilor reci”, a spus Zhivkov într-un interviu acordat publicației online SeeNews.
AirLief a efectuat un studiu de fezabilitate al piețelor din Serbia și România, prin care a constatat că cererea de măști de protecție a fost în creștere în ultimii 2-3 ani, iar oferta a fost nesatisfăcătoare. “Practic, concurenții pe cele două piețe sunt puțini sau inexistenți și nu se distinge niciun campion”, a spus Zhivkov, adăugând că sustenabilitatea este, de asemenea, o problemă importantă, deoarece majoritatea măștilor vândute pe piețele din Serbia și România sunt de unică folosință și este mai greu de găsit o marfă de calitate bună.
AirLief produce măști de față inteligente confecționate din 60% materiale reciclate care se pot conecta la dispozitive mobile prin Bluetooth. Măștile AirLief asigură prevenirea și protecția împotriva factorilor poluanți și a virusurilor din aer. Aplicația gratuită a companiei furnizează, colectează și actualizează date despre calitatea aerului și informații legate de sănătate.
În ceea ce privește potențialul, start-up-ul consideră că și piața din Turcia este o opțiune viabilă și în prezent explorează piața de acolo.
Echipa AirLief este formată din doar șapte persoane, dar compania plănuiește să mai angajeze trei sau patru oameni noi.
“Obiectivul este de a avea o echipă de vânzări la nivel local – prin urmare, vom căuta oameni potriviți la Belgrad și Cracovia”, a menționat Zhivkov, vorbind despre primele piețe externe pe care le vizează.
În contextul pandemiei de coronavirus, AirLief a constatat o creștere masivă a cererii pentru măștile sale de protecție, care a condus la explozia veniturilor lunare în februarie și martie cu 400%.
“Acest vârf al cererii a fost pur și simplu determinat de frică. Cu toate acestea, ne așteptăm să observăm schimbări pe termen lung în obiceiurile și comportamentul de consum al oamenilor cu privire la măștile de protecție”, a spus executivul companiei. De altfel, previziunile AirLief indică o creștere cu 30-40% a veniturilor sale lunare în T3 2020 față de lunile pre-pandemice.
Start-up-ul nu se așteaptă la o scădere a cererii în orizontul apropiat, deoarece oamenii vor purta măști pentru destul de mult timp, fie în urma unor cerințe legale, fie din auto-protecție.
“Să nu uităm, de asemenea, că poluarea aerului nu dispare nicăieri. În șase luni, orașele sârbești, bosniace, bulgare sau poloneze vor face din nou parte din Top 10 al celor mai poluate din întreaga lume!”, a mai spus Zhivkov.