Care sunt cele mai mari riscuri globale din 2023? (analiză)

, ,
Autor:    -  
financial crisis, stock exchange, german
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Centrul Stimson (SC) din Washington, specializat pe analize mondiale realizate pentru Comunitatea de Informații din Statele Unite, a publicat o amplă analiză privind cele mai mari 10 riscuri globale din 2023. Experții prevăzuseră în 2022 invazia Ucrainei de către Rusia, creșterea prețului petrolului la 100 de dolari barilul, precum și datoriile mari ale țărilor în curs de dezvoltare.

Pentru 2023, analiștii americani de la SC au prognozat printre altele, continuarea multiplei crize generate de războiul din Ucraina, o insecuritate alimentară globală, dar și un impact major al schimbărilor climatice, transmite ziare.com.

Deși multiplele crize sau policrizele au mai existat, războiul din Ucraina a evidențiat setul actual de crize interdependente cu care se confruntă lumea. Criza alimentară a fost exacerbată de incapacitatea Ucrainei de a-și exporta cerealele până de curând.

Criza energetică își are rădăcinile în eforturile occidentale de a refuza profiturile energetice ale mașinii de război rusești și represaliile lui Vladimir Putin în reducerea livrărilor de gaz către Europa. Inflația a fost stimulată din cauza creșterii prețurilor la energie și la alimente, dar este, de asemenea, legată de întreruperile lanțului de aprovizionare ca urmare a pandemiei.

Ca și în cazul datoriilor, inflația are rădăcini și în creșterea prețurilor mărfurilor din cauza războiului din Ucraina, precum și a cotației dolarului puternic și cheltuielile fiscale ale statelor pentru a combate recesiunea economică cauzată de pandemie.

În continuare, cele mai mari 10 crize globale prognozate de experții de la Centrul Stimson din Statele Unite.

1. Criza multiplă generată de războiul din Ucraina

Probabilitate: medie spre ridicată

Sfârșitul războiului din Ucraina, cum și când se va termina rămâne un mister. Cascada de crize generată de acest război va lovi următoarele sectoare: energia, insecuritatea alimentară, inflația, economia.

Războiul generează multiple riscuri interconectate, acestea includ escalarea conflictului dacă SUA și NATO vor trimite arme avansate Kievului care vor răspunde bombardamentelor lui Putin, Rusia poate folosi armele nucleare în cazul în care Ucraina încearcă să cucerească Crimeea.

2. Insecuritatea alimentară

Probabilitate: sporită

”Cercul de foc” al foamei va lovi pe tot globul, în special în America Centrală și Haiti, nordul Africii, Sahel, Ghana, Republica Centrafricană, Sudanul de Sud, Cornul Africii, Siria, Yemen, Pakistan și Afganistan.

Numărul populației aflată în pericol de insecuritate alimentară a crescut de la 135 de milioane la 345 de milioane din 2019. Costurile pentru ajutorul umanitar global sunt în creștere din cauza inflației.

3. Confruntarea cu Iranul

Probabilitate: sporită

Există pericolul unui conflict între SUA și/sau Israel și Iran. Acordul nuclear cu Iranul nu face pași spre rezolvare, iar Teheranul a accelerat producția de uraniu pentru producerea bombei atomice.

Livrarea de drone de către Iran Rusiei în războiul din Ucraina adaugă o nouă dimensiune confruntării dintre cele două tabere. Noul guvern de extremă dreaptă din Israel și Camera Repezentanților dominată de republicani în SUA pot intensifica presiunea asupra Iranului, dar și pot genera un bombardament asupra instalațiilor nucleare.

4. Criza datoriilor în țările în curs de dezvoltare

Probabilitate: medie

ONU a avertizat că 54 de țări din întreaga lume ”au probleme majore privind datoriile”. Aceste state reprezintă 18% din populația lumii, iar 50% dintre oameni trăiesc în sărăcie extremă.

5. Datoria globală

Probabilitate: medie

Atât datoria corporativă a firmelor (88 de trilioane de dolari), cât și datoria guvernamentală combinată (290 de trilioane de dolari) au crescut foarte mult în ultimii 4-5 ani, conform FMI. O multiplă criză este în derulare pe fondul creșterii ratelor dobânzilor, a dolarului puternmic, a recesiunii din Europa, a economiei slabe a Chinei și a incertitudinilor privind războiul din Ucraina.

6. Înrăutățirea cooperării globale

Probabilitate: sporită

Riscurile globale, de la schimbările climatice și până la pericolul resturilor din spațiu, sunt în creștere, deoarece concurența dintre state și marile puteri îngreunează realizarea cooperării cu privire la problemele mondiale curente.

7. Sistem tehnologic polarizat și fragmentat

Probabilitate: medie

Marile puteri încearcă să-și sporească industria de semiconductori, iar SUA intenționează să investească 1 trilion de dolari în dezvoltarea acestui sector. Războiul economic dintre SUA și China se accentuează. Criza semiconductorilor pe plan mondial va continua.

8. Întrăutățirea impactului schimbărilor climatice

Probabilitate: sporită

Conferința COP27 s-a terminat fără rezultate așteptate. Eliminarea combustibililor fosili au fost blocate de statele producătoare de petrol, deși oamenii de știință au avertizat asupra temperaturilor globale crescute și a încălzirii planetare. Lucrurile se vor înrăutăți dramatic în privința climei globale.

9. Creșterea tensiunilor dintre SUA și China

Probabilitate: medie spre sporită

În ciuda întîlnirii dintre Biden și Xi, există diferențe majore între SUA și China legate de Taiwan, comerț, tehnologie, drepturile omului și agresiunea Beijingului din Mările Chinei de Sud și Est. Tensiunile sunt în continuare la cote mari.

10. Criză periculoasă în peninsula Coreea

Probabilitate: medie spre sporită

Coreea de Nord a efectuat numai puțin de 86 de teste cu rachete în 2022, iar tensiunile dintre cele două țări sunt ridicate. O criză poate apărea oricând în peninsula Coreea, ea ar putea fi provocată în special de către Coreea de Nord.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!