Câtă energie consumă chatboții alimentați cu inteligență artificială?

,
Autor:    -  
ai generated, chatgpt, chatbot
Fotografie de Franz26 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Centrele de date sunt motoare semnificative ale cererii de energie electrică. Aproape o treime din cererea de energie electrică din Irlanda ar putea proveni de la centrele de date până în 2026. Se estimează că fiecare întrebare ChatGPT consumă de aproximativ 10 ori mai multă energie electrică decât o căutare tradițională pe Google, potrivit Euronews.

Potrivit firmei de cercetare non-profit Electric Power Research Institute, o solicitare ChatGPT consumă 2,9 watt-ore, în timp ce interogările tradiționale Google utilizează aproximativ 0,3 watt-ore fiecare.

Cu o estimare de 9 miliarde de căutări zilnice, aceasta ar însemna o cerere suplimentară de aproape 10 TWh de energie electrică pe an.

Industria inteligenței artificiale se bazează pe centre de date pentru antrenarea și funcționarea modelelor sale, ceea ce duce la creșterea cererii de energie și contribuie la emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Microsoft a anunțat că emisiile sale de CO2 au crescut cu aproape 30% începând cu 2020 din cauza extinderii centrelor de date.

Emisiile globale de gaze cu efect de seră ale Google în 2023 erau cu aproape 50% mai mari decât în 2019, în mare parte din cauza cererii de energie legată de centrele de date.

Utilizarea energiei de către inteligența artificială reprezintă în prezent doar o fracțiune din consumul de energie al sectorului tehnologic și este estimată la aproximativ 2 până la 3% din totalul emisiilor globale.

Cu toate acestea, este probabil ca acest procent să crească pe măsură ce tot mai multe companii, guverne și organizații utilizează inteligența artificială pentru a stimula eficiența și productivitatea.

Unde sunt centrele de date din UE?

În prezent, există peste 8 000 de centre de date la nivel mondial, dintre care aproximativ 16% sunt situate în Europa.

Majoritatea acestor centre sunt concentrate în centrele financiare din Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris și Dublin.

Conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), consumul de energie electrică în sectorul centrelor de date din Uniunea Europeană va ajunge la aproape 150 TWh până în 2026.

Cererea de energie electrică din centrele de date din Irlanda a fost de 5,3 TWh în 2022, reprezentând 17% din consumul total de energie electrică al țării.

Aceasta este echivalentă cu cantitatea de energie electrică consumată de toate clădirile rezidențiale urbane.

În cazul în care utilizarea aplicațiilor AI continuă să se extindă într-un ritm rapid, sectorul ar putea reprezenta 32% din cererea totală de energie electrică a țării până în 2026.

Danemarca găzduiește, de asemenea, 34 de centre de date, jumătate dintre acestea fiind situate în Copenhaga.

Ca și în Irlanda, se preconizează că cererea totală de energie electrică a Danemarcei va crește în principal datorită expansiunii sectorului centrelor de date, care ar urma să consume 6 TWh până în 2026, ajungând la puțin sub 20% din cererea de energie electrică a țării.

Între timp, centrele de date din țările nordice – cum ar fi Suedia, Norvegia și Finlanda – beneficiază de costuri mai scăzute ale energiei electrice.

Acest lucru este atribuit cererii mai scăzute de răcire din cauza vremii mai reci.

Cel mai mare actor din țările nordice este Suedia, cu 60 de centre de date, dintre care jumătate în Stockholm.

Având în vedere obiectivele de decarbonizare, Suedia și Norvegia și-ar putea spori în continuare participarea pe piața centrelor de date, deoarece aproape toată energia lor electrică este generată din surse cu emisii reduse de carbon.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!