Închide

Ce fac românii pe internet? Aplicațiile bancare, e-commerce-ul și rețelele sociale, în topul preferințelor

Avatar
tiktok, social media, monitor

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Utilizarea aplicaţiilor bancare, cele de comerţ electronic şi a reţelelor sociale sunt activitățile de pe lista prioritară a utilizatorilor români de interne, toate ajungând deja să fie o normă a vieţii de zi cu zi, potrivit celui mai recent studiu Tech Trends, realizat de agenţia de media Starcom România.

Astfel, aproape jumătate dintre români cu acces la internet (49%) utilizează aplicaţiile bancare, în timp ce 45% apelează la comerţul electronic, iar o pondere similară mizează pe reţelele de socializare (45%). În plus, aplicaţiile de comandat mâncare (Glovo, Bolt Food etc.) sunt populare în 2022, deoarece consumatorii de astăzi caută comoditate şi posibilităţi de alegere în ceea ce priveşte achiziţiile lor, notează realizatorii cercetării Tech Trends 2022.

Aceștia mai notează că oamenii par a fi mai interesaţi să petreacă timp în aer liber, să experimenteze lumea offline, observându-se un interes din ce în ce mai mare pentru aplicaţiile care le permit oamenilor să se deplaseze: hărţi/sisteme de navigare (34%) şi mijloace de transport (Taxi, Uber) – pondere de 29%.

”Mediul digital este în continuare omniprezent în viaţa oamenilor, persoanele din generaţiile mai tinere (18-34 de ani) fiind în continuare cele mai pasionate de acesta şi fiind într-o mai mare măsură deschise să încerce noi oportunităţi (consultaţii medicale online, Metaverse, comerţ electronic). Pe de altă parte, generaţiile mai în vârstă (45+) continuă să migreze lent către canalele digitale, în special pentru căutarea de informaţii sau pentru a accesa jocuri”, potrivit raportului Tech Trends 2022.

Pe segmentul jocurilor online, printre cele mai apreciate de către utilizatorii de Internet din mediul urban se află cele tip puzzle (47%), de strategie (38%) şi educative (33%).

De asemenea, podcast-urile au fost fenomenul din ultimii ani, iar în 2022 consumatorii şi-au mutat atenţia spre acest tip de conţinut, mai ales pentru podcast-urile despre tehnologie.

Conform datelor centralizate, în acest an, Zoom a rămas principala platformă de videoconferinţă utilizată, 67% dintre respondenţi menţionând că apelează la aceasta. În clasament urmează Skype (40%), Meet (39%), Teams (33%) şi Webex (9%).

Totodată, în topul preferinţelor privind platformele de muzică, YouTube este pe prima poziţie (83% dintre respondenţi), urmată de Spotify (37%).

Cei mai actualizaţi şi dispuşi să integreze în viaţa lor de zi cu zi aceste noi tehnologii sunt în special bărbaţii şi persoanele din categoria de vârstă ”Millennials”. Cele mai populare tehnologii în rândul utilizatorilor de internet din mediul urban sunt cele care îmbunătăţesc experienţa utilizatorului, cum ar fi 5G (61%), inteligenţa artificială (55%) şi electrocasnicele inteligente (54%).

În acelaşi timp, 54% dintre utilizatorii de Internet din mediul urban, în special bărbaţi, au declarat că se simt confortabil să interacţioneze cu branduri care folosesc Inteligenţa Artificială.

Pe de altă parte, mai mult de jumătate (51%) din totalul celor chestionaţi s-au arătat îngrijoraţi de posibilitatea ca, în viitor, tehnologia să înlocuiască munca oamenilor, impactând negativ numărul locurilor de muncă disponibile.

Dintre utilizatorii de Internet de la oraş, 77% au auzit de cel puţin o tehnologie Web 3, criptomonedele fiind cele mai aprofundate atât în rândul bărbaţilor (66%), cât şi în rândul femeilor (54%), cu precădere din generaţiile mai tinere (18-34 de ani).

În cazul a patru din zece respondenţi, criptomonedele/NFT-urile reprezintă viitorul investiţiilor. Mai mult, utilizatorii de Internet din mediul urban se aşteaptă ca, în Metaverse (spaţiu virtual), să interacţioneze cu categorii de produse/servicii precum electrocasnice, servicii bancare şi modă.

Precizări metodologice

Studiul Tech Trends 2022 a fost realizat de agenţia de media Starcom România, în perioada 17 – 20 octombrie 2022, prin metoda CAWI (Computer Assisted Interviews) pe un eşantion de 803 persoane, cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban, utilizatori de Internet.

Cercetarea face parte din HumanGraphExperience, o serie de infografice lunare realizate de Starcom România, bazate pe studii cantitative.

scroll to top