Închide

Liderul pieței bancare britanice îi cântă în strună ”măcelarului” de la Kremlin

Avatar
Self Censorship Carricoo
Timp de citire: 2 minute

Cea mai mare bancă britanică și a doua la nivel european, HSBC, a editat un număr de rapoarte și note elaborate de divizia sa de analiză financiară, în așa fel încât să elimine orice referință la un ”război” în Ucraina, numind evenimentele ”conflict”. Gigantul bancar britanic, spre deosebire de alți mari competitori de pe piața globală de profil, nu își va retrage, suspenda sau închide afacerile din Rusia, scrie Bloomberg, citând Financial Times (FT), care evocă informații de la două surse rămase anonime.

Comisiile interne ale HSBC care analizează rapoartele și notele de cercetare destinate publicului exterior băncii, precum și comunicările către clienți, au modificat mai multe rapoarte pentru a înmuia limbajul, inclusiv prin schimbarea cuvântului ”război” în ”conflict”, scrie FT.

O sursă din anturajul băncii a susținut că problema este extrem de sensibilă, în condițiile în care HSBC are aproximativ 200 de angajați în Rusia, iar autoritățile de la Moscova au adoptat o lege împotriva răspândirii a ceea ce acestea consideră drept informații false despre războiul din Ucraina. FT mai scrie că schimbările la nivelul limbajului utilizat în comunicarea băncii au provocat ample și aprinse dezbateri interne, precum și plângeri din partea unor angajați.

Marile bănci globale, printre care și giganții de pe Wall Street – Goldman Sachs, Citigroup și JPMorgan Chase & Co., și-au retras afacerile din Rusia. Goldman Sachs a anunțat planuri de a-și închide operațiunile acolo, în timp ce Deutsche Bank AG a anunțat, la rândul său, o retragere de pe piața rusă la începutul acestei luni.

Potrivit informațiilor FT, în comunicarea internă, HSBC a fost mai relaxată, CEO-ul Noel Quinn folosind cuvântul ”război” într-un mesaj video adresat top management-ului.

În mod oficial, HSBC a refuzat să comenteze pe marginea acestor informații, repetând ceea ce transmisese și anterior:

”Gândurile noastre se îndreaptă spre toți cei afectați de conflictul din Ucraina.”

scroll to top