Închide

Cea mai mare platformă de criptomonede din lume întâmpină probleme în Europa

Avatar
crypto, bitcoin, money

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Binance, gigantul din domeniul criptomonedelor, a deschis anul trecut un sediu regional la Paris, în speranța de a-și extinde afacerile în Europa. Lucrurile nu au mers așa cum a sperat, potrivit The Wall Street Journal.

Țările de Jos și Belgia și-au închis porțile pentru bursa cripto. Germania, cea mai mare economie din Europa, nu i-a acordat încă o licență de funcționare. Iar procurorii francezi au percheziționat recent biroul bursei ca parte a unei anchete privind controalele de spălare a banilor.

Ponderea Binance în tranzacțiile cu criptomonede denominate în euro a scăzut la aproximativ 15%, de la peste 30% în ianuarie, potrivit firmei de cercetare Kaiko.

Autoritățile de reglementare au schimbat vitezele în acest an, punând o mai mare atenție asupra operațiunilor burselor de criptomonede după prăbușirea FTX.

Poziția mai dură a autorităților de reglementare europene amenință să reducă și mai mult amprenta Binance și să o forțeze să se bazeze din ce în ce mai mult pe piețele din Asia, Africa și America Latină. Țări precum Vietnam, Turcia, India și Argentina atrag deja cel mai mare trafic de utilizatori la Binance, deși Franța, Germania și Țările de Jos se află în top 25, potrivit datelor din luna mai ale firmei de analiză SimilarWeb.

Aceste eșecuri se adaugă la problemele pe care Binance le are în SUA, unde se luptă cu un proces intentat de Comisia pentru valori mobiliare și burse și cu o anchetă penală în curs de desfășurare din partea Departamentului de Justiție.

Un purtător de cuvânt al Binance a declarat că societatea se concentrează pe îndeplinirea cerințelor unei noi legislații a Uniunii Europene care va guverna companiile de active digitale din cele 27 de state membre și care ar trebui să intre în vigoare anul viitor. Între timp, a spus el, “continuăm să lucrăm pentru a respecta în mod proactiv cerințele noastre”.

Firmele cripto sunt încântate de noua legislație a UE, denumită MiCA, deoarece va permite companiilor autorizate într-un stat membru să ofere servicii în toate statele membre. Dar există prevederi care permit țărilor să interzică afacerile cripto dacă autoritățile lor de reglementare consideră că există un risc pentru utilizatorii lor, a declarat Trenton Kennedy, purtător de cuvânt al Chainalysis.

În timp ce Binance rămâne de departe cea mai mare platformă cripto din lume, problemele sale își pun amprenta. Cota de piață globală a Binance pentru tranzacționarea la vedere a scăzut la 42% în iunie – a patra lună consecutivă de scăderi, de la vârful de 57% din februarie, potrivit furnizorului de date CCData. Bursa a declarat că sfârșitul tranzacționării bitcoin cu comision zero a contribuit la această pierdere.

Fondată de Changpeng Zhao în 2017, Binance a crescut cu o viteză fulminantă, în timp ce majoritatea autorităților de reglementare din întreaga lume au rămas pe margine.

scroll to top