Închide

Cel mai hulit om al planetei în timpul pandemiei își pierde poziția pe podiumul miliardarilor

Avatar
Gates Money 1200x630

Foto: organicconsumers.org

Timp de citire: 2 minute

Bill Gates, căci despre el este vorba, plătește scump divorțul declanșat după debutul pandemiei. Este pentru prima dată din 1991 când omul de afaceri Bill Gates, miliardarul american cofondator al gigantului Microsoft și cel care a prezis, la începutul anului trecut, spre disperarea și furia generală, că actuala pandemie de COVID-19, va dura cel puțin până în primăvară, dacă nu chiar vara lui 2022, nu mai figurează printre primii trei cei mai bogați pământeni. Potrivit The Independent, divorțul de Melinda Gates l-a trimis pe miliardar pe poziția a patra în clasamentul Forbes.

Averea personală a lui Gates a crescut cu 23 de miliarde de dolari, comparativ cu 2020, cifrându-se, acum, la 134 de miliarde de dolari. Cofondatorul Microsoft a fost devansat de Jeff Bezos, de la Amazon, Elon Musk, de la Tesla, și Mark Zuckerberg, de la Facebook, pentru că acțiunile companiilor lor s-au scumpit. În schimb, Bill Gates a pierdut aproximativ 5,7 miliarde de dolari după ce a divorțat de Melinda. Dacă nu ar fi fost despărțirea, oficializată în mai 2021, fondatorul Microsoft ar fi putut să-l depășească Zuckerberg și să ocupe poziția a treia în clasament.

Forbes a evaluat averea lui Gates pe 3 septembrie 2021, când cota lui de participație la Microsoft valora 31 de miliarde de dolari. Restul fondurilor miliardarului sunt legate de firma sa de investiții Cascade Investment și de alte active. Prin Cascade, Gates deține o participație de control în Four Seasons Hotels, precum și titlurile de valoare ale multor alte companii.

Gates a fost inclus pentru prima dată în lista Forbes în 1986 – la acea dată, averea sa era estimată la 315 milioane de dolari și deținea 45% din Microsoft. La 31 de ani, el devenea, cu 1,25 miliarde de dolari, cel mai tânăr miliardar din lume, pe fondul creșterii prețului la acțiunile companiei. În 1991, el a sărit de pe locul 16 pe 2, pentru ca în 1992 să preia conducerea clasamentului Forbes.

Averea lui Gates a scăzut pentru prima dată în 2000, când și-a părăsit postul de CEO al Microsoft și a donat 20 de miliarde de dolari către Fundația Bill & Melinda Gates, acum cea mai mare organizație filantropică din lume.

Gates poate să-și recâștige al treilea loc pe listă. Compania Facebook a lui Zuckerberg trece acum printr-un moment dificil. După ce rețeaua socială sa prăbușit timp de șase ore pe 4 octombrie, Zuckerberg a pierdut 6,6 miliarde de dolari. Facebook suferă, de asemenea, de pierdere de reputație, după ce un fost manager a acuzat compania că pune profitul mai presus de sănătatea mintală a utilizatorilor, ceea ce a dus la o serie de articole acuzatoare în mass-media.

scroll to top