Cetățenii UE se plâng de discriminare în Marea Britanie, după Brexit
Un sfert din cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie nu simt că sunt tratați în mod egal în raport cu cetățenii britanici, potrivit primului sondaj realizat printre aceștia de către Autoritatea Independentă de Monitorizare a Acordurilor pentru Drepturile Cetățenilor (IMA), organul de supraveghere a drepturilor și libertăților publice din Marea Britaniei, publicat joi și citat de Euractiv.com.
Sondajul efectuat pe un eșantion de 3.000 de cetățeni ai Uniunii Europene, rezidenți în Marea Britanie, de către IMA, a mai arătat și o neîncredere generalizată în organismele publice britanice menite să le apere drepturile.
30% dintre respondenți au declarat că nu cred că drepturile lor vor fi apărate, în caz de nevoie, de către organismele publice britanice. Totodată, 50% dintre ei nu sunt puși la curent cu drepturile pe care le au în calitate de cetățeni europeni, iar 10% iau în considerare părăsirea Marii Britanii după 30 iunie, când se încheie perioada de grație pentru depunerea cererilor de ședere. Dintre cei chestionați, 31% au menționat lipsa de încredere în guvern.
”Este clar că există probleme de încredere pentru cetățenii UE și se ridică o nevoie reală ca autoritățile publice de la toate nivelurile să ia măsuri pentru a construi această încredere prin acțiunile lor și prin recunoașterea rolului pe care îl joacă în promovarea drepturilor cetățenilor în materie de legislație, politici și practici curente. În ce ne privește, vom continua să ne angajăm că vom colabora cu organismele publice pentru a ne asigura că înțeleg aceste drepturi cetățenești și le respectă”, a declarat dr. Kathryn Chamberlain, director executiv IMA.
Aproximativ 5 milioane de cetățeni ai UE au solicitat drept de rezidență în Marea Britanie, în cadrul noului sistem implementat de autoritățile de la Londra în urma Brexit-ului. Dintre aceștia, 97% au primit dreptul de ședere, care le acordă, pe perioadă nedeterminată, dreptul de a rămâne în Marea Britanie, sau un statut intermediar, de pre-rezidență, care le oferă dreptul la ședere pe o perioadă de cinci ani, cu opțiunea de a solicita statutul de rezidență permanentă la sfârșitul acestei perioade.
Libera circulație către și dinspre Marea Britanie a luat sfârșit la 31 decembrie 2020, când s-a încheiat perioada de tranziție post-Brexit, fiind înlocuită de Acordul Comercial și de Cooperare dintre UE și Marea Britanie. În baza acestuia, cetățenii UE rezidenți în Marea Britanie au timp până la 30 iunie pentru a-și dobândi un nou statut pe teritoriul britanic.
Ministerul de Interne se află actualmente în întârziere în ceea ce privește procesarea a peste 320.000 de cereri, provocând noi îngrijorări din partea grupurilor societății civile și a IMA.
”Cineva care a depus o cerere până la data limită de 30 iunie, dar nu a primit nicio decizie până la acea dată, va avea drepturile protejate până când nu se va decide aplicarea lor deplină”, a promis ministrul imigrației, Kevin Foster.
IMA a anunțat luni că păstrează căi de dialog cu reprezentanții Ministerului de Interne, urmând ”să evalueze dacă vor exista motive întemeiate pentru a efectua o anchetă” în această privință.
O altă îngrijorare și nedumerire cu privire la cetățenii UE, ridicată în aceste luni scurse de la începutul anului, se referă la drepturile cetățenilor europeni cu statut de pre-rezidență. De pildă, exista o confuzie legată de dreptul lor la anumite beneficii sociale, precum dreptul la credit universal sau prestații sociale legate de locuință, așa cum beneficiază cetățenii care au dobândit dreptul de rezidență și, desigur, cetățenii britanici cu drepturi depline.
O decizie a Curții de Apel a Regatului Unit din decembrie a făcut lumină în acest caz și a confirmat că cei cu statut de pre-rezidență trebuie tratați în mod egal cu alți beneficiari.