Chesnoiu: Doar 15% din hameiul folosit în industria berii este din producţie autohtonă

,
Autor:    -  
beer, chopp, beer
https://www.tshirtsuperstar.com/collections/beer-shirts Fotografie de carolineandrade pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Producție de hamei şi orz pentru industria berii poate fi un motor de creştere şi de integrarea a producţiilor în lanţ, însă statul trebuie să intervină cu politici publice coerente pentru încurajarea sectorului să producă mai multă materie primă, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

“La producţia de hamei şi orz avem o mică problemă, pentru că în viziunea mea este un sector care se poate dezvolta foarte frumos şi poate fi un motor de creştere al sectorului şi de integrarea producţiilor în lanţ. Dacă mă uit la hamei, doar 15% din cantitatea totală folosită în industria berii în România este din producţia autohtonă, restul se importă şi aici este un factor asupra căruia va trebui să intervenim prin politici publice coerente, care să conducă la echilibrarea balanţei comerciale. De altfel ştiţi că întreaga activitate şi strategiile în domeniu pe care vreau să le aplic în Ministerul Agriculturii sunt strâns legate de balanţa comercială”, a precizat Chesnoiu, la o dezbatere online despre industria berii, organizată de Asociaţia Berarii României.

Acesta afirmă că, în prezent, în România se cultivă doar 250 de hectare cu hamei, de peste şapte ori mai puţin decât în urmă cu 25 de ani.

“Dacă la producţia de bere suntem pe locul 10 în Europa, tot pe locul 10 suntem şi la consum, ceea ce înseamnă că avem o piaţă foarte bună, dar trebuie să integrăm în lanţ toate componentele valorice. Nu spun acest lucru doar pentru că datele statistice primează ci pentru că istoria ne-a demonstrat: până în 1996 aveam la nivel naţional 1.800 hectare cu hamei, azi se lucrează doar 250 hectare”, a explicat şeful MADR.

El a transmis berarilor că este un susţinător al producerii berii în România, pentru că este un domeniu în care “putem să facem perfomanţă”. “Lucrul acesta nu este decât încurajator şi eu îi asigur pe toţi cei implicaţi în industria berii că rămân acelaşi partener de dialog şi de construcţie, aşa cum am fost şi până acum”, a spus ministrul Agriculturii.

La rândul său, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, a menţionat că toată producţia de orz, orzoaică şi hamei este preluată complet de industria de bere din România, însă aceasta nu este suficientă şi astfel se recurge la importuri.

În opinia sa, avantajul cel mai mare al pieţei berii din România este că produce local şi generează prin procesare valoare adăugată în economia locală.

“Nu exportăm materie primă şi credem noi că poate putem pune berea şi industria berii pe o poziţie, nu ştiu cât de prioritară, dar importantă în dialogul cu MADR, astfel încât să creăm premisele pentru creşterea producţiei de materie primă în plan local şi acest lucru va ajuta şi agricultura, dar vor fi şi beneficii pentru sector”, a mai spus directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman.

Chesnoiu a reiterat importanţa susţinerii producţiei de hamei şi de orz de bere, afirmând că a avut anumite discuţii cu industria pentru a pune la punct mecanisme de încurajare a fermierilor să producă pentru industria berii.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!