Ciucă – armistițiu de 3 luni. PSD se cere la guvernare, PNL îi dă cu flit. Guvernul – în aer


Autor:    -  

Timp de citire: 4 minute

Liderul PNL, premierul intermar Florin Cîţu, a declarat marţi că premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis către liderii partidelor parlamentare un document care reprezintă un armistiţiu în baza căruia să susţină un guvern minoritar, pe o perioadă determinată.

Partidele – USR și PSD – au răspuns, fără prea mare încântare.

Între timp, PSD și PNL au negociat condițiile de trecere a guvernului Ciucă prin Parlament – PSD vrea asumat la guvernare, PNL – aripa Cîțu insistă pentru susținerea unui guvern minoritar.

Negocierile au eșuat și nu este clar dacă vor mai fi reluate.

”Ceea ce vă propun este un armistiţiu politic. Să dăm şansa României să respire şi să se vindece, să-şi adune forţele şi să îşi recâştige încrederea în viitor”, le-a transmis Nicolae Ciucă liderilor politici, precizâdu-le că ”un armistiţiu nu e înfrângere şi nici victorie, nu e abandon şi nici supunere, un armistiţiu este un demers raţional şi moral”.

În scrisoarea transmisă liderilor politici, Nicolae Ciucă arată că

”România se află într-o situaţie grea din punct de vedere medical şi politic, iar situaţia legată de creşterea preţurilor la energie, gaze şi alimente, precum şi implementarea PNRR ne îndeamnă la cumpătare politică şi responsabilitate… Epidemia COVID-19 continuă să afecteze puternic ţara noastră. Sute de vieţi de români se pierd în fiecare zi, din această cauză, mii de oameni se îmbolnăvesc zilnic şi suferă. Creşterea preţurilor la energie electrică reprezintă o provocare internaţională, dar care are efecte serioase şi asupra românilor”, se mai arată în document.

Potrivit scrisorii, de trei săptămâni, ţara funcţionează cu un guvern interimar, iar o primă tentativă de rezolvare a crizei politice în care ne aflăm a eşuat săptămâna trecută.
Scrisoare Deschisa

Răspunsul USR: Este posibilă construirea unei majorităţi în Parlament, hadeţi să ne aşezăm la masă!

Prin vocea președintelui USR, Dacian Cioloș, formațiunea politică a răspuns scrisorii deschise a premierului desemnat că USR este pregătit să se aşeze la masă pentru găsirea de soluții de ieșire din criza politică, precizând că este nevoie de un guvern stabil şi că majoritatea se poate reconstrui.

”Haideţi să ne aşezăm la masă, să construim o majoritate cât mai repede posibil, pentru ca România să fie guvernată stabil. Câtă vreme se poate construi o majoritate, cred că pe asta trebuie să ne concentrăm energia”, a spus Cioloș într-o intervenție preluată de posturile de televiziune.

Preşedintele USR a precizat însă că refacerea coaliţiei trebuie să pornească de la măsuri concrete, care să cuprindă inclusiv liniile generale ale bugetului pe anul viitor și viitoarele proiecte de reforme.

”E nevoie de mai mult, în perioada următoare, e nevoie de un Guvern stabil, cu o majoritate clară în Parlament, care să gestioneze şi măsurile de criză dar să şi vină cu reforme”, a mai spus Cioloș.

Întrebat despre concesiile pe care USR ar putea să le facă pentru refacerea coaliției, Cioloș a răspuns:

”Nu văd despre ce concesii este vorba. Am făcut deja propuneri cum să depăşim criza, noi am făcut deja concesia când ministrul Voiculescu a fost aruncat pe geam din Guvern. Noi am rămas în guvern, eu cred că trebuie să lăsăm trecutul în urmă, să le considerăm subiect închis.”

PSD acceptă armistițiul și pune condiții

Partidul Social-Democrat condiționează armistițiul cerut de premierul desemnat de adoptarea celor 10 măsuri cerute de PSD pentru susținerea unui guvern minoritar.

”Partidul Social Democrat îi mulțumește premierului desemnat, Nicolae Ciucă, pentru că a răspuns apelului nostru la un armistițiu politic în vederea traversării crizei sanitare, economice și sociale, însă consideră că pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice”, se arată în debutul răspunsului PSD.

Ulterior, social-democrații susțin că ”președintele PNL a subminat din start șansele oricărei continuări a discuțiilor și a tratat cu indiferență măsurile propuse de PSD pentru români și firmele românești”.

”Atitudinea lui Florin Cîțu este total opusă ideii de armistițiu care înseamnă, în orice conflict, încetarea focului, adică oprirea tuturor acelor ostilități care produc victime. Însă, Florin Cîțu a ales să rupă orice punte de dialog prin atitudinea sa și face rău României, așa cum a făcut și cu dezastrul sanitar, explozia prețurilor la energie sau haosul din educație. Rezultatul acțiunilor sale iresponsabile continuă să facă victime în fiecare zi: românii mor, firmele mor, la fel și viitorul țării când sunt închise școlile. PSD consideră că un armistițiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică. Astfel, dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente, atunci și PSD se va alătura acestui demers”, încheie social-democrații.

Digi 24: Negocieri eșuate între PNL și PSD

PNL și PSD au negociat aseară, în grup restrâns, susținerea guvernului Ciucă de către social-democrați. Din echipele de negociere au făcut parte premierul desemnat, Nicolae Ciucă, și președintele Florin Cîțu – de partea PNL, în timp ce PSD-iștii au mers cu președintele Marcel Ciolacu, cu prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, precum și cu Paul Stănescu și Vasile Dîncu.

Discuția a durat aproape o oră și nu a avut niciun rezultat, scrie Digi 24.

Liderii celor două partide au avut două scenarii pe masă: guvern minoritar susținut de PSD și cooptarea PSD la guvernare.

Partidele nu au reușit să se înțeleagă nici în privința scenariului unui guvern minoritar susținut de PSD, nici în privința intrării PSD la guvernare.

A treia variantă discutată în interiorul PSD este ”opoziția totală”.

Surse din conducerea PSD susțin însă că va mai avea loc o rundă de negocieri în zilele următoare.

Pe de altă parte, Știri pe surse susține că este puțin probabil ca alte negocieri să mai aibă loc zilele următoare.

Surse citate de publicație susțin că PSD a solicitat formarea unui guvern PSD-PNL-UDMR.

Social-democrații au solicitat inițial 9 dintre cele 18 ministere. Florin Cîțu a refuzat pretențiile PSD, astfel că social-democrații au făcut un pas în spate și au cerut un guvern cu 7 ministere la PSD, 7 ministere la PNL și 4 ministere la UDMR. Liderul PNL a refuzat însă și această variantă, astfel că negocierile s-au încheiat și este puțin probabil să fie reluate.

PSD ar fi dorit să propună în guvern specialiști pe fiecare portofoliu, persoane recunoscute în domeniile lor, nu membri de partid. Printre portofoliile vizate s-ar fi aflat Justiția, Finanțele (ministere avizatoare), Sănătatea și o funcție de vicepremier.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!