Coca-Cola, PepsiCo și Nestlé, printre cei mai mari poluatori de plastic

, , , ,
Autor:    -  
ai generated, plastic, pollution
Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Un studiu publicat săptămâna aceasta de revista Science Advances a identificat unele dintre mărcile majore responsabile de poluarea cu plastic pe șase continente.

Cercetătorii – care au folosit o echipă de peste 100.000 de voluntari – au catalogat peste 1,8 milioane de deșeuri de plastic. Studiul a identificat 28.570 de mărci găsite pe plastic în zone inclusiv plaje, râuri și parcuri din 84 de țări.

Ei au descoperit că primele cinci companii sunt responsabile pentru 24% din plasticul de marcă; cu 56 de companii responsabile pentru peste 50% din plasticul de marcă.

„Treisprezece companii au o contribuție individuală de 1% sau mai mult din totalul plasticului de marcă observat în cadrul evenimentelor de audit”, se arată în raport. „Toate cele 13 companii produc alimente, băuturi sau produse din tutun. Compania de top, The Coca-Cola Company, a fost responsabilă pentru 11%, semnificativ mai mare decât orice altă companie.”

Alți giganți F&B, PepsiCo, Nestlé, Danone, Bakhresa Group, Unilever, Wings, Mayora Indah, Mondelēz, Mars și Salim Group au urmat Coca-Cola în primii zece poluatori de plastic, PepsiCo reprezentând 5% din produsele din plastic identificate, în timp ce produsele Nestlé și Danone au reprezentat fiecare 3%.

„Este important de menționat că contribuțiile companiilor de top pot fi o subestimare, deoarece au existat mărci care nu au fost atribuite unei companii și au existat multe obiecte fără marcă”, se arată în raport, deoarece mai mult de 50% din deșeurile de plastic găsit a fost fără marcă.

„Produsele alimentare și băuturile au, de asemenea, o probabilitate mai mare de a fi consumate din mers”, a adăugat raportul, în comparație cu produsele de uz casnic și de vânzare cu amănuntul care „au mai multe șanse să fie consumate în clădiri și, prin urmare, mai puțin probabil să scape de infrastructura de management al materialelor și scurgeri în mediu”.

Cercetătorii au spus că descoperirile sugerează o „schimbare de paradigmă” în modul în care companiile ar trebui să raporteze despre producția de plastic, „indiferent dacă este voluntară sau mandatată de guverne sau un instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic, poate aborda în mod pozitiv problema… Managerii de mărci ale producătorilor și factorii de decizie politică ar trebui să acorde prioritate soluțiilor care reduce producția de plastic.”

Studiul a concluzionat că, pentru a aborda în mod eficient poluarea globală cu plastic, producătorii corporativi de deșeuri din plastic ar trebui să elimine treptat produsele de unică folosință neesențiale și evitabile; implementează modele de produse sigure și durabile care reduc cererea globală de produse noi, crescând în același timp reutilizabilitatea, reparabilitatea și reciclabilitatea; investiți în alternative non-plastice, cu profiluri de siguranță și de mediu mai bune; și sprijină modele alternative de distribuție – cum ar fi reumplerea-reutilizarea – care reduc poluarea.

Într-o declarație transmisă FoodBev, Nestlé a transmis: „Am redus în ultimii cinci ani utilizarea noului plastic (virgin) cu 14,9%. De la lansarea angajamentelor noastre voluntare de a aborda deșeurile de plastic în urmă cu cinci ani, am depășit semnificativ piața în general în ceea ce privește reducerea plasticului virgin și creșterea reciclabilității, potrivit celui mai recent raport al Fundației Ellen Macarthur.”

„Susținem o reglementare globală obligatorie din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic și suntem prezenți la Ottawa săptămâna aceasta la negocierile Tratatului ONU. La Nestlé, avem peste 220 de inițiative pentru a dezvolta sisteme de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor care funcționează bine în Europa, Africa, Asia, America de Nord și America Latină. Vom continua această activitate pentru a menține materialele de ambalare în economia circulară și în afara mediului.”

Un purtător de cuvânt al companiei Coca-Cola din Marea Britanie a declarat pentru FoodBev: „Ne pasă de impactul fiecărei băuturi pe care o vindem și ne străduim să reducem cantitatea de ambalaje din plastic pe care le folosim. Avem un obiectiv ambițios de a colecta și recicla o sticlă sau o cutie pentru fiecare pe care o vindem până în 2030. În plus, susținem „Scheme de returnare a depozitelor” bine concepute în toată Europa, despre care știm că ne pot ajuta să ne recuperăm ambalajele.”

Danone a transmis: „Ambalajul este fundamental pentru a oferi oamenilor din întreaga lume alimente și băuturi convenabile și de înaltă calitate și pentru a păstra calitatea și siguranța alimentară a conținutului acestora. În întreaga familie globală de companii Danone, susținem cu fermitate eforturile de reducere a deșeurilor de plastic prin accelerarea reciclării și reutilizarii. Continuăm să ne străduim să ne reducem propria amprentă de plastic – între 2018-2023 am redus utilizarea plasticului cu 8%, echivalent cu 62.000 de tone, și am crescut reciclabilitatea ambalajelor noastre (84% din ambalajele noastre sunt reciclabile, reutilizabile sau compostabile). ”

Gigantul de produse lactate a spus: „Continuăm să sprijinim și să facem eforturi pentru infrastructuri îmbunătățite de colectare și reciclare pentru a ajuta consumatorii să recicleze. Cu toate acestea, există bariere sistemice de depășit pentru a reduce deșeurile de plastic, cum ar fi infrastructurile de reutilizare, colectare și reciclare subdezvoltate și deficitul de materiale reciclate. Acesta este motivul pentru care Danone pledează pentru un tratat global al plasticului ONU ambițios și obligatoriu, care ar reprezenta o oportunitate majoră de a debloca și accelera progresul în ceea ce privește circularitatea materialelor plastice.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!