Comisar EU: Energia nucleară va avea nevoie de investiții de 20 miliarde € pe an, până în 2050
Energia nucleară va juca un „rol fundamental” în satisfacerea cererilor de energie ale Europei, a declarat comisarul UE pentru Piața Internă, Thierry Breton, pentru ziarul francez Journal du Dimanche, potrivit Deutsche Welle.
Thierry Breton a declarat că UE va trebui să investească 500 de miliarde de euro (586 de miliarde de dolari) în noi instalații de energie nucleară până în 2050, potrivit unui interviu publicat duminică de ziarul francez Journal du Dimanche.
„Numai centralele nucleare existente vor avea nevoie de investiții de 50 de miliarde de euro de acum până în 2030. Iar cele de nouă generație vor avea nevoie de 500 de miliarde!” a spus el în interviu. „Acest efort reprezintă aproximativ 20 de miliarde de euro pe an”.
Comentariile sale vin în vreme ce UE consideră că energia nucleară este o alternativă „verde” la combustibilii fosili. Propunerea, condusă de Franța, a declanșat rezistență în alte câteva state membre, printre care Austria și Germania.
Breton crede că energia nucleară va juca „un rol fundamental” în tranziția de la combustibilii fosili.
„Pentru a atinge neutralitatea carbonului, trebuie cu adevărat să ne intensificăm producția de energie electrică fără carbon în Europa, mai ales având în vedere că cererea de energie electrică se va dubla în 30 de ani”, a declarat Breton.
Comisarul a continuat, subliniind că energia nucleară reprezintă 26% din energia electrică produsă astăzi în Europa, dar a prezis că aceasta va scădea la 15% până în 2050.
El a spus că producția de energie nucleară va trebui totuși extinsă pentru a contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de energie electrică fără carbon.
Întrebat despre opoziția față de energia nucleară din partea unor state membre ale UE, Breton a spus că modul în care își aprovizionează energia este „responsabilitatea exclusivă a statelor”.
„Responsabilitatea comună trebuie să se concentreze asupra mijloacelor care trebuie desfășurate în întreaga Uniune Europeană pentru a îndeplini obiectivul colectiv stabilit de toate statele membre: emisii zero până în 2050”, a adăugat Breton.
UE a venit recent cu o așa-numită listă de taxonomie, care este un sistem de etichetare pentru investițiile în energie „verde” durabilă. Blocul își propune să direcționeze finanțarea către surse de energie cu amprentă de carbon redusă sau zero.
A atras controverse prin autorizarea centralelor de energie nucleară și de gaze naturale în conformitate cu anumite criterii de reducere a emisiilor. Susținătorii ideii cred totuși că centralele nucleare ar trebui să utilizeze tehnologie de ultimă oră și să opereze în conformitate cu planuri stricte de eliminare a deșeurilor.