Comisarul Gentiloni confirmă: regulile bugetare europene vor fi suspendate și în 2021
Regulile Uniunii Europene care stabilesc limite la împrumuturile guvernamentale vor rămâne suspendate în 2021, în condițiile în care blocul comunitar al celor 27 de state se străduiește să susțină redresarea din recesiunea cauzată de pandemia COVID-19, a declarat comisarul economic Paolo Gentiloni, citat de Reuters.
Comisia Europeană, însărcinată cu aplicarea regulilor fiscal-bugetare, a suspendat la începutul acestui an cerințele UE de a menține deficitele guvernamentale sub 3% din PIB și de a reduce datoria publică în fiecare an, așa cum acestea sunt stipulate prin Pactul de Stabilitate şi Creştere.
”În ceea ce privește politica fiscală, am trimis o scrisoare săptămâna trecută miniștrilor de finanțe ai UE pentru a le oferi îndrumări în cadrul proceselor de pregătire a bugetelor naționale pentru 2021”, a declarat Gentiloni într-o conferință de presă după o reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro.
”Clauza derogatorie generală va rămâne activă în anul 2021, iar politicile fiscale ar trebui să sprijine în continuare redresarea, și anul viitor, atât la nivelul zonei euro, cât și în fiecare stat membre în parte”, a spus el.
Statele din zona euro trebuie să trimită Comisiei Europene proiecțiile bugetare pentru 2021, pentru ca Bruxelles-ul să le verifice dacă sunt conforme cu normele UE.
Gentiloni a spus că guvernele ar trebui să aleagă cu atenție măsurile fiscale pe care vor să le folosească pentru a susține redresarea, deoarece ar trebui să fie bine țintite și temporare.
”Există, desigur, o diferență între o politică fiscală care vizează abordarea situației de urgență și una care se concentrează pe realizarea unei recuperări durabile. Agilitatea şi flexibilitatea vor fi esențiale pentru proiectarea și implementarea politicilor fiscal-bugetare pentru 2021”, a spus el.
Cele mai recente previziuni economice ale Comisiei, din primăvara acestui an, arătau o contracţie record în zona Euro, de 7,7%, urmând ca în 2021 să cunoască o creştere de 6,3%, în timp ce economia Uniunii Europene (UE) va scădea cu 7,4% în 2020, dar va creşte cu aproximativ 6% în 2021.