Închide

Comisia Europeană propune un nou ajutor financiar de până la 9 miliarde de euro pentru Ucraina

Avatar
Flags of the European Union in front of the EU-commission building "Berlaymont" in Brussels, Belgium

Fotografie de Christian Lue pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Bruxellesul propune ”o nouă asistenţă macrofinanciară excepţională” pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP şi EFE.

Ea nu a oferit precizări despre forma pe care o va avea această ”asistenţă”. Uniunea Europeană a alocat deja un ajutor macrofinanciar de urgenţă de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina după agresiunea Rusiei asupra acestei ţări.

Dincolo de ajutorul pe termen scurt, a adăugat Ursula von der Leyen, ”UE are responsabilitatea şi un interes strategic să conducă un efort de reconstrucţie” a Ucrainei, sarcină la care ”nu trebuie să fie singura contributoare”, potrivit Agerpres.

Pentru aceasta, Comisia Europeană propune constituirea unei ”platforme de reconstrucţie condusă de Ucraina şi de Comisia Europeană şi care să reunească statele membre ale UE, alţi donatori bilaterali sau internaţionali, instituţii financiare internaţionale şi alţi parteneri care gândesc la fel”.

Secretara trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marţi la un forum la Bruxelles că angajamentele financiare anunţate până în prezent de comunitatea internaţională pentru Ucraina sunt insuficiente şi le-a cerut aliaţilor să contribuie mai mult.

Fondul Monetar Internaţional estimează că Ucraina are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună ajutor financiar în lunile următoare.

scroll to top