Închide

Comisia Europeană: Utilizarea pesticidelor ar trebui redusă cu 50% până în 2030

Avatar
herbicide, avignon, in rice field

Fotografie de wuzefe pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană propune ca până în 2030, utilizarea pesticidelor și a substanțelor antimicrobiene și pierderile de nutrienți să scadă cu 50 %, a declarat comisarul european pentru sănatate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației. Comisarul a precizat că Uniunea și-a propus ca prin Strategia „De la fermă la consumator” ponderea agriculturii ecologice să ajungă la 25 % iar producția de alimente să devină sustenabilă, scrie Radio România Actualități.

Comisarul pentru sănatate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides a explicat că pandemia de COVID-19 s-a transformat dintr-o criză în domeniul sănătății într-o recesiune mondială care afectează inclusiv sectorul agricol și industria alimentară din Uniune iar securitatea alimentară este pusă în pericol în întreaga lume.

Comisarul european a precizat ca garantarea accesului la alimente sigure și hrănitoare rămâne o parte esențială a gestionării pandemiei de COVID-19, în special în cazul comunităților sărace și vulnerabile.

La nivel mondial, aproape 690 de milioane de persoane suferă de foame, cu 10 milioane mai multe decât anul trecut. Potrivit calculelor Comisiei, la acest număr s-ar mai putea adăuga, din cauza pandemiei, între 83 și 132 de milioane de persoane.

Stella Kyriakides a atras atentia ca europenii nu mai pot continua să produca si sa consume alimente la fel ca în prezent si că în Uniune, agricultura este responsabilă pentru mai mult de 10 % din emisiile de gaze cu efect de seră iar in paralel europenii irosesc o cincime din alimentele pe care le produc, asta în timp ce, potrivit datelor, 36 de milioane de cetățeni ai Uniunii nu-și pot permite o masă de calitate în fiecare zi.

Rezultatul, a explicat Stella Kyriakides, este că in Uniune, costurile cu asistența medicală cresc mereu iar peste 50 % dintre europenii adulți sunt supraponderali.

Comisarul european a precizat că, Strategia „De la fermă la consumator” este parte a Pactului Verde european, și presupune transformări profunde pentru construirea unor sisteme alimentare durabile, bazate pe recunoașterea legăturii dintre sănătatea persoanelor, sănătatea societății și sănătatea planetei. Conform strategiei, un sistem alimentar durabil trebuie să garanteze că toată lumea, indiferent de circumstanțe, în vremuri normale sau de criză, are acces la alimente sănătoase și își permite să le cumpere.

Astfel, Uniunea și-a propus ca până în 2030, utilizarea pesticidelor și a substanțelor antimicrobiene și pierderile de nutrienți să scadă cu 50 % iar ca ponderea agriculturii ecologice să ajungă la 25 %.

In plus, europenii vor avea informațiile necesare pentru a-și alege alimentele în funcție de sustenabilitate pentru că etichetele de pe alimente vor indica modul în care au fost produse alimentele respective, cât de hrănitoare sunt și ce impact au asupra mediului.

Strategia „De la fermă la consumator” presupune ca prin cooperare internationala, politici comerciale si asa-numite aliante verzi, Uniunea să promoveze practici agricole și de pescuit mai durabile, să reducă defrișările, să sporească biodiversitatea și să îmbunătățească securitatea alimentară și rezultatele în materie de nutriție.

Cum această tranziție va genera schimbări de amploare și va fi costisitoare, Stella Kyriakides a dat asigurări că Uniunea va contribui financiar la suportarea acestor costuri iar prin Strategia „De la fermă la consumator”, fondurile europene îi vor ajuta pe fermierii, pescarii și producătorii de alimente din UE să devină lideri în ce privește sustenabilitatea și să obțină o pondere echitabilă din beneficii.

scroll to top