Companiile aeriene invocă libertățile UE pentru a contesta restricțiile privind zborurile scurte
Industria aeronautică intenționează să invoce drepturile UE privind libertatea de circulație pentru a contracara restricțiile de mediu asupra zborurilor pe distanțe scurte, au declarat oficiali din acest sector, după o interdicție parțială în Franța, aprobată de Bruxelles în decembrie, potrivit Euractiv.
Grupurile din industrie se tem că această interdicție ar putea crea un precedent pentru limitări mai ample în întreaga Europă în ceea ce privește zborurile pe distanțe scurte – cândva un simbol al liberalizării transfrontaliere, dar care în prezent este din ce în ce mai mult sub semnul întrebării.
Aeroporturile franceze și europene și companiile aeriene regionale elaborează o nouă strategie pentru a contracara interdicția privind trei rute franceze de zbor pe distanțe scurte, care este în vigoare pentru trei ani.
Deși afirmă că o contestație juridică oficială este puțin probabilă, acestea intenționează să invoce libertatea de circulație – una dintre cele patru libertăți fundamentale consacrate de legislația europeană – în cadrul unor revizuiri informale ale legii, care ar trebui să aibă loc de două ori pe an, și să facă lobby pe lângă guvern.
“Avem principiul stabilit de UE al unei piețe deschise, liberalizate, cu libertatea de a furniza servicii aeriene pentru orice companie aeriană europeană între orice punct din Europa”, a declarat un înalt oficial din industrie. “Și asta, în principiu, pentru a sprijini libertatea de circulație, a oamenilor și a cetățenilor în întreaga Europă”.
Argumentul libertății de circulație se afundă într-unul dintre cele mai sensibile subiecte din politica europeană, dar se confruntă cu obstacole considerabile, având în vedere complexitatea sa, au declarat surse europene.
De asemenea, organismele din industrie susțin că interdicția – care a afectat mult mai puține rute decât sperau grupurile de mediu – este în cele din urmă ineficientă în reducerea semnificativă a emisiilor.
SCARA, un grup care reprezintă companiile aeriene regionale franceze și care a făcut un lobby agresiv pentru a atenua interdicția inițială, a declarat că va folosi, de asemenea, perioadele de revizuire pentru a dovedi că interdicția nu are un impact real.
“Îi vom face pe oameni de râs cu datele”, a declarat Willie Walsh, șeful companiilor aeriene globale, în marja conferinței Airline Economics de la Dublin. “Dacă am interzice toate zborurile de mai puțin de 500 km în Europa… ar însemna mai puțin de 4% din CO2 în Europa, nu-i așa? Cred că există o percepție că ar fi de 80%. Nu este o soluție”, a declarat el pentru Reuters.
Potrivit Uniunii Aeroporturilor Franceze, care intenționează să depună o plângere la Consiliul de Stat al Franței cu privire la această interdicție, probabil până la sfârșitul acestei luni, rutele care vor fi interzise reprezintă doar 0,23% din emisiile din transportul aerian din Franța, 0,04% din emisiile din sectorul transporturilor și 0,02% din emisiile din sectorul transportului aerian.
Accelerare ecologică
Lobby-iștii ecologiști doresc restricții mai ample și se pregătesc să contracareze eforturile industriei de a anula interdicția.
Jo Dardenne, director pentru aviație în cadrul grupului de campanie Transport and Environment (T&E), a recunoscut că interdicția este limitată deocamdată, dar a declarat că aceasta reprezintă un semnal important pentru țările care doresc să reducă emisiile din aviație.
“Este pentru a arăta că… aveți dreptul de a limita efectiv emisiile din sectorul aviației”, a spus ea.
Dezamăgiți de lipsa de ambiție a normelor actuale, militanții au declarat că speră să se revină la propunerea inițială de interzicere a zborurilor pe rutele cu o durată de călătorie mai mică de 6 ore.
“Este o ipocrizie. Au făcut ca interdicția să nu aibă niciun impact… au avut un impuls puternic pentru a reduce ambiția”, a declarat Sarah Fayolle, militantă pentru transporturi la Greenpeace în Franța.
Industria aeronautică așteaptă sprijin din partea UE în atingerea obiectivelor sale de limitare a domeniului de aplicare a interdicției.
“Europa a recunoscut cu siguranță că legea franceză nu poate fi aplicată decât într-un mod limitat… Deci, acest lucru este bun”, a declarat Jean-François Dominiak, șeful SCARA.
“Fit for 55”, un set de norme UE menite să abordeze schimbările climatice și să introducă reforme, va intra în vigoare în întregul bloc în următorii doi sau trei ani și ar trebui să aibă un impact mai semnificativ asupra mediului, au declarat oficialii UE.
Dar, deocamdată, UE își va menține aprobarea, a declarat pentru Reuters Henrik Hololei, director general pentru mobilitate și transport în cadrul Comisiei Europene, adăugând că “condițiile impuse” de oficialii UE, cum ar fi perioadele de revizuire, fac ca interdicția să fie rezonabilă.
“Am găsit un bun echilibru, astfel încât (Franța) a putut să construiască, cum am spune noi, o biserică în mijlocul satului”.