Companiile de telecomunicații din UE solicită ca Big Tech să acopere o parte din costurile rețelei 5G


Autor:    -  
technology, 5g, icon
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica și alți 13 furnizori europeni de telecomunicații au făcut luni (26 septembrie) cel mai puternic impuls pentru ca Big Tech să contribuie la construirea rețelei 5G, invocând criza energetică și obiectivele UE privind schimbările climatice, menționează Euractiv.

Apelul vine în timp ce Comisia Europeană se pregătește să solicite feedback din partea ambelor părți înainte de a face o propunere legislativă care ar putea forța companiile de tehnologie să ajute la plata pentru lansarea cablurilor 5G și fibră în cele 27 de țări ale Uniunii Europene.

Sectorul care investește aproximativ 50 de miliarde de euro anual în infrastructură, are nevoie de mai multă finanțare și urgent, au spus directorii executivi ai companiilor într-un comunicat.

„Costurile de planificare și lucrările de construcție sunt în creștere. Prețurile la cablurile de fibră optică, de exemplu, aproape s-au dublat în primul semestru 2022. În mod similar, creșterile prețurilor la energie și ale celorlalte inputuri lovesc și sectorul conectivității”, au spus aceștia. „Acțiunea în timp util este o necesitate: Europa a ratat multe dintre oportunitățile oferite de internetul pentru consumatori. Acum trebuie să construiască rapid puterea pentru epoca metaverselor”.  „Pentru ca acest lucru să se întâmple și pentru a fi sustenabil în timp, credem că cei mai mari generatori de trafic ar trebui să aducă o contribuție corectă la costurile considerabile pe care le impun în prezent rețelelor europene”, au spus aceștia.

Alți semnatari ai declarației includ Vodafone, Bouygues Telecom, KPN, BT Group, TIM Group, Telia Company, Fastweb și Altice Portugalia.

Operatorii de telecomunicații europeni susțin că firmele de tehnologie din SUA, cum ar fi Google, Meta și Netflix reprezintă mai mult de jumătate din traficul de internet și ar trebui să suporte o parte din costul modernizării infrastructurii.

Big Tech a respins astfel de solicitări, spunând că deja investesc în echipamente și tehnologii pentru a furniza conținut mai eficient.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!