Închide

Coreea de Nord ar putea fi în spatele noului hack de criptomonede de 100 de milioane de dolari

Avatar
samsung criptomoneda

Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Hackerii nord-coreeni sunt cel mai probabil în spatele unui atac de săptămâna trecută care a furat până la 100 de milioane de dolari în criptomonede de la o companie din SUA, au concluzionat trei firme de investigații digitale, potrivit Euractiv.

Criptoactivele au fost furate pe 23 iunie de la Horizon Bridge, un serviciu operat de blockchain-ul Harmony care permite transferul activelor către alte blockchain-uri.

De atunci, activitatea hackerilor sugerează că aceștia ar putea fi legați de Coreea de Nord, despre care experții spun că reunește printre cei mai prolifici atacatori cibernetici. Monitorii ONU afirmă că Phenianul folosește fondurile furate pentru a-și sprijini programele nucleare și de rachete.

Stilul de atac și viteza mare a plăților structurate către un mixer – folosite pentru a ascunde originea fondurilor – sunt similare cu atacurile anterioare care au fost atribuite unor actori legați de Coreea de Nord, Chainalysis, o firmă de blockchain care lucrează cu Harmony pentru a investiga atacul, a spus marți pe Twitter.

Această concluzie a fost reluată de alți anchetatori.

„Inițial, acesta arată ca un hack nord-coreean bazat pe comportamentul tranzacțiilor”, a spus Nick Carlsen, un fost analist FBI care investighează acum furturile de criptomonede din Coreea de Nord pentru TRM Labs, o firmă din SUA.

Există indicii puternice că Grupul Lazarus din Coreea de Nord ar putea fi responsabil pentru acest furt, pe baza naturii hack-ului și a spălării ulterioare a fondurilor furate, a declarat o altă firmă, Elliptic, într-un raport de joi.

„Hoțul încearcă să spargă urma tranzacției până la furtul inițial”, se spune în raport. „Acest lucru face mai ușor să încasați fondurile la un schimb.”

Dacă va fi confirmat, atacul ar fi a opta exploatare din acest an – în valoare totală de 1 miliard de dolari în fonduri furate – care ar putea fi atribuită Coreei de Nord cu încredere, reprezentând 60% din totalul fondurilor furate în 2022, a spus Chainalysis.

Coreea de Nord a investit resurse în furtul criptomonedelor în ultimii ani, făcând-o o amenințare puternică de hacking și conducând la una dintre cele mai mari furturi de criptomonede înregistrate în martie, în care au fost furate aproape 615 milioane de dolari, potrivit Trezoreriei SUA.

Capacitatea Coreei de Nord de a încasa activele furate ar putea fi complicată de recenta scădere a valorilor criptomonedelor, au declarat experți și oficiali sud-coreeni pentru Reuters, amenințând posibil o sursă cheie de finanțare pentru țara care nu are sancțiuni.

În 2019, monitorii de sancțiuni au raportat că Coreea de Nord a generat aproximativ 2 miliarde de dolari pentru programele sale de arme de distrugere în masă folosind atacuri cibernetice.

O estimare a Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare, cu sediul la Geneva, spune că Coreea de Nord cheltuiește aproximativ 640 de milioane de dolari pe an pentru arsenalul său nuclear. Produsul intern brut al țării a fost estimat în 2020 la aproximativ 27,4 miliarde de dolari, potrivit băncii centrale a Coreei de Sud.

Sursele oficiale de venit pentru Phenian sunt mai limitate ca niciodată în condițiile de izolare autoimpuse la frontieră pentru a combate COVID-19. China – cel mai mare partener comercial – a declarat în 2021 că a importat puțin peste 58 de milioane de dolari în mărfuri din Coreea de Nord, pe fondul unuia dintre cel mai scăzut nivel al comerțului bilateral oficial din ultimele decenii. Numerele oficiale nu includ contrabanda.

Coreea de Nord primește deja doar o fracțiune din ceea ce fură, deoarece trebuie să folosească brokeri dispuși să convertească sau să cumpere criptomonede fără să pună întrebări, a spus Aaron Arnold de la think-tank-ul RUSI din Londra. Un raport din februarie al Centrului pentru o Nouă Securitate Americană (CNAS) a estimat că în unele tranzacții, Coreea de Nord primește doar o treime din valoarea monedei pe care a furat-o.

După ce a obținut criptomoneda într-un furt, Coreea de Nord o convertește uneori în Bitcoin, apoi găsește brokeri care o vor cumpăra cu reducere în schimbul numerarului, care este adesea ținut în afara țării.

„La fel ca și când vinzi un Van Gogh furat, nu vei obține o valoare justă de piață”, a spus Arnold.

scroll to top