Coreea de Sud pariază pe metavers și ar putea oferi un model pentru alte guverne
Forma pe care o va lua metaversul este încă necunoscută, dar Coreea de Sud pariază pe industria în curs de dezvoltare, potrivit CNBC.
Ca parte a Digital New Deal, un program de investiții în noi tehnologii în economia țării, Ministerul Științei și Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor intenționează să demareze industria metaversului în Coreea de Sud, sprijinind companiile și creând locuri de muncă.
Ministrul științei și TIC, Lim Hyesook, a numit metaversul „un continent digital neexplorat cu potențial nedefinit”, guvernul alocând 223,7 miliarde de woni (177,1 milioane de dolari) pentru acest demers.
La nivel de oraș, guvernul metropolitan din Seul construiește o platformă metavers de 3,9 miliarde de woni pentru a permite cetățenilor să acceseze virtual serviciile publice.
Metaversul, care a atras hype în ultimul an, se referă la tehnologii precum realitatea virtuală și la ideea că oamenii se pot juca și pot trăi în lumi virtuale. A fost prezentată drept următoarea frontieră în domeniul serviciilor tehnologice, mai ales că Facebook s-a rebranduit în Meta și s-a angajat să dezvolte un viitor concentrat pe metavers.
Toate acestea se încadrează în conceptul de Web3, o gamă largă care cuprinde metaversul, realitatea virtuală, realitatea augmentată și tehnologia blockchain, precum și activele digitale, precum criptomonedele și jetoanele nefungibile (NFT).
Investiția din Coreea de Sud de aproximativ 177,1 milioane de dolari este printre primele investiții în industria în curs de dezvoltare făcută de un guvern național și este un prim pas prudent în metavers.
Semnalează un interes pentru o tehnologie care ar putea ocupa centrul atenției în următorii ani – și ar putea oferi un model pe care alții să-l urmeze.
„Este interesant, este predominant o inițiativă și o tendință bazată pe sectorul privat și Big Tech. Guvernele nu au făcut prea multe dincolo de Coreea de Sud”, a declarat Yugal Joshi, partener la firma de cercetare Everest Group, pentru CNBC.
Alte organisme guvernamentale din Asia iau în considerare și ele acest lucru. Autoritățile din Shanghai au încurajat serviciile publice să fie construite având în vedere metaversul.
„Unele lucruri se întâmplă în bucăți, dar cred că acest lucru vă spune că guvernele încep să ia asta mai în serios, deoarece este o platformă în care oamenii se unesc. Orice lucru care îi face pe oameni să se unească, face guvernele interesate.”
Joshi a spus că în China, giganții tehnologici precum Tencent și Alibaba s-au arătat interesați de dezvoltarea de produse metavers, acesta din urmă investind recent într-un start-up de ochelari AR.
El a adăugat că activitatea metaversului din Asia, la fel ca în restul lumii, este încă la început, deoarece companiile investesc timp și bani în găsirea primei aplicații câștigătoare majore.
În ciuda interesului tot mai mare și a planurilor Coreei de Sud, nicio țară nu a apărut cu un avantaj clar pentru prima mutare, a spus el.
„Modul în care guvernele îl vor folosi este încă nehotărât, deoarece întregul ecosistem este încă indecis. Încă se construiește.”
Modul în care tehnologiile metaverse se vor adapta cu reglementările existente este, prin urmare, printre multe întrebări cu care guvernele și factorii de decizie vor trebui să se confrunte în următorii ani.
De exemplu, NFT-urile, o componentă critică a multor evoluții metaverse, rămân într-o zonă gri legală în Coreea de Sud și nu sunt supuse acelorași reguli ca și criptomonedele.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Științei și TIC a refuzat să comenteze dincolo de declarațiile sale publice.
Dar, deocamdată, adoptarea NFT-urilor sau cripto-urilor în țară nu a fost restrânsă, iar nume mari intră în tendință.
BTS, grupul K-pop, a anunțat un proiect NFT la sfârșitul anului trecut. În ciuda unor reacții din partea fanilor față de preocupările de mediu, proiectul merge înainte.