Închide

Coreea de Sud vrea să-și dezvolte programul spațial, cu sprijin din SUA. Ce planuri are Seulul?

Avatar
Coreea De Sud Racheta

Sursa foto: Korea TImes / Defense Acquisition Program Administration.

Timp de citire: 2 minute

Coreea de Sud intenționează să-și accelereze programul de dezvoltare spațială, bazându-și planurile pe intensificarea cooperării cu Statele Unite ale Americii, într-o mișcare care ar putea contribui la strategia administrației Biden privind Asia, care are în vedere ponderarea influenței globală a Chinei, transmite Bloomberg.

”Ne vom extinde cooperarea  cu comunitatea internațională în domeniul spațial, inclusiv cu Statele Unite”, a declarat duminică, într-un discurs, președintele sud-coreean Moon Jae-in, adăugând că Seulul își va accelera programul de dezvoltare a lansărilor de vehicule spațiale.

Discursul vine la doar două săptămâni după ce președintele american, Joe Biden, s-a întâlnit cu omologul sud-coreean la Casa Albă, ca parte a strategiei Washington-ului de a construi un front unit, împreună cu aliații săi asiatici, împotriva amenințărilor la adresa securității reprezentate de China și de Coreea de Nord.

SUA și Coreea de Sud au convenit să înceteze aplicarea ghidului de lucru bilateral privind rachetele, document care a restricționat multă vreme dezvoltarea de către Seul a programelor de rachete cu rază de acțiune mai mare de 800 de kilometri. Teoretic, ieșirea din vigoare a ghidului plasează marile orașe chineze de pe coasta de Est în raza rachetelor sud-coreene și ar crește capacitatea Seulului de a amenința Coreea de Nord.

”Încetarea aplicării ghidului antirachetă nu înseamnă doar că ne-am asigurat suveranitatea în privința acestui domeniu, ci marchează și începutul călătoriei noastre în spațiu”, a spus Moon.

Bazat pe relația strânsă dintre Coreea de Sud și SUA, ”vom răspunde mai proactiv la schimbarea mediului de securitate la nivel mondial”, a mai spus el.

După summitul bilateral SUA-Coreea de Sud care a avut loc la Washington, sud-coreenii s-au alăturat coaliției internaționale pentru explorarea Lunii, sub egida NASA, devenind a 10-a națiune semnatară a Acordului Artemis – un pact care guvernează normele de comportament ale celor care participă la programul de explorare lunară.

Anul acesta, Coreea de Sud a anunțat că va cheltui 615 miliarde de woni (circa 553,1 milioane de dolari) pentru dezvoltarea spațială, programul vizând creșterea capacității sale de a produce sateliți, rachete și alte echipamente esențiale în acest domeniu, potrivit Ministerului Științei, Comunicațiilor și Tehnologiei Informatice de la Seul.

În discursul său de duminică, președintele Moon Jae-in a sugerat, de asemenea, că Seulul ar putea să își asume un rol mai mare pe scena internațională. El a spus că alianța Coreei de Sud cu SUA are scopul de a proteja valorile democratice și drepturile omului, adăugând că Seulul vrea să o transforme într-o ”alianță mai cuprinzătoare”.

De asemenea, el a condamnat violențele din Birmania/Myanmar, care au urmat loviturii de stat din februarie, spunând că crede că ”o primăvară birmaneză are să vină, cu siguranță ”.

În luna martie, Moon ceruse eliberarea de îndată a șefei guvernului birmanez, Aung San Suu Kyi, arestată de junta militară care a preluat puterea politică, precum și a altor deținuți politici din țară.

scroll to top