Închide

Coşul de Paşte pentru două zile, cu cel puțin 50% mai scump decât anul trecut

Avatar
easter, purchasing, shopping venture

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Coşul pentru Paște al unei familii obișnuite va fi cel mai scump din ultimii 10 ani, spun reprezentanții industriei alimentare. Creşterea preţurilor a bătut orice recorduri, iar în pragul sărbătorilor, de obicei, scumpirile își iau un nou avânt. Românii încearcă să se adapteze situației. Cumpărătorii aleg produse în cantități mai mici, iar comercianții, la rândul lor, au oferte calitative și cantitative pentru toate buzunarele.

Drobul, ciorba de miel sau friptura, ouăle roșii sau cozonacii sunt preparate nelipsite de pe masa de sărbătoare. Însă, pentru acestea, românii ar putea cheltui în acest an chiar și cu 50% mai mult, având în vedere prețurile de la raft, notează TVR.

Dragoș Frumosu, președinte SINDALIMENTA:

Este cea mai scumpă sărbătoare de Paşte din ultimii 10-15 ani. Dar, în acelaşi timp, este cea mai mare diferenţă negativă între veniturile populaţiei şi preţuri. Coşul de Paşte pentru două zile va fi cu cel puțin 50% mai scump decât anul trecut.

Reprezentanții producătorilor agricoli susțin că aceasta este consecința scumpirilor în lanț din ultima perioadă.

Nicu Vasile, președinte LAPAR:

În momentul în care îți crește prețul pe combustibil, pe energie electrică, pe fertilizanți, pe forța de muncă și scăderea productivității muncii, regăsim în prețul produsului de la raft.

Autoritățile nu au pârghii să intervină în piață, pentru a ține prețurile sub control.

Aurel Simion, secretar de stat, Ministerul Agriculturii:

Diferența între cerere și ofertă va regla prețul. Va trebui să creștem exportul la produsele la care suntem competitivi, cereale, carnea de oaie, bovine.

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare vin cu câteva sfaturi legate de locurile din care românii trebuie să achiziționeze produsele pentru Paște, astfel încât să evite surprizele neplăcute.

Cristian Mortasivu, director de cabinet al Președintelui ANSVSA:

Să achiziționeze produse, în special de origine animală, din surse controlate sanitar veterinar. Să solicite mereu bon fiscal, dovezi că acea carne a fost verificată sanitar veterinar.

Agenții comerciali care nu respectă regulile pentru vânzarea produselor riscă sancțiuni financiare, dar și suspendarea activității sau chiar închiderea firmelor.

scroll to top