Închide

Creșterea rezistenței la antibiotice, influențată de poluare (studiu)

Avatar
pollution, disaster, environment

Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Oamenii din întreaga lume, indiferent de țară sau continent, sunt din ce în ce mai rezisenți la antibiotice și din cauza poluării aerului, sugerează un studiu întreprins în 100 de țări, timp de aproape două decenii, relatează The Guardian.

Cercetarea, publicată în revista Lancet Planetary Health, a fost făcută de oameni de știință din China și Marea Britanie. Ei au descoperit și legătura în timp între poluare și rezistanța oamenilor la antibiotice.

„Analiza noastră prezintă dovezi puternice că nivelurile crescânde de poluare a aerului sunt asociate cu un risc crescut de rezistență la antibiotice. Această analiză este prima care arată modul în care poluarea aerului afectează rezistența la antibiotice la nivel global”, au scris experții.

Dovezile sugerează că particulele PM2.5 pot conține bacterii rezistente la antibiotice și gene de rezistență, care pot fi transferate între medii și inhalate direct de oameni, au spus autorii, potrivit TVR.

Poluarea aerului este deja cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea publică. Expunerea pe termen lung la poluarea aerului este asociată cu afecțiuni cronice precum bolile de inimă, astmul și cancerul pulmonar, reducând speranța de viață. Expunerea pe termen scurt la niveluri ridicate de poluare poate provoca tuse, respirație șuierătoare și atacuri de astm.

Reducerea poluării aerului ar putea ajuta la reducerea rezistenței la antibiotice, potrivit studiului. Controlul poluării aerului ar putea reduce considerabil decesele și costurile economice care decurg din infecțiile rezistente la antibiotice.

Autorul principal, profesorul Hong Chen de la Universitatea Zhejiang din China, a declarat:

„Rezistența la antibiotice și poluarea aerului sunt fiecare în sine printre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale. Până acum, nu aveam o imagine clară a posibilelor legături dintre cele două, dar această lucrare sugerează că beneficiile controlării poluării aerului ar putea fi duble: nu numai că va reduce efectele nocive ale calității proaste a aerului, ci ar putea, de asemenea juca un rol major în combaterea creșterii și răspândirii bacteriilor rezistente la antibiotice”.

scroll to top