Închide

”CRIMĂ” pe turnul de răcire al celei mai poluante centrale bulgărești – opera Greenpeace

Avatar
Maritsa3 Protest Greenpeace

Sursa foto: captură video Greenpeace Bulgaria / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Ieri dimineață, un grup de activiști ai organizației de protecția mediului Greenpeace, inclusiv din România, au escaladat cel mai înalt turn de răcire al centralei termoelectrice Marița 3 din Dimitrovgrad, situată în sud-estul Bulgariei, și au pictat pe el cuvântul “Crime”, cu litere mari și albe, în semn de protest pentru impactul său extrem de toxic asupra mediului și comunităților învecinate, anunță agențiile de presă Novinite și Reuters.

La protest au participat activiști Greenpeace din opt țări din Europa Centrală și de Est: Bulgaria, Austria, Croația, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia și România.

Centrala Marița 3 și-a reluat producția în 2021, după trei ani în care a fost pusă în stand-by, pe măsură ce prețurile energiei electrice din Bulgaria au crescut, pentru a profita de subvențiile rezervelor de cărbune finanțate de stat.

Din 2021 și până acum, autoritățile bulgare au închis centrala în mai multe rânduri, pentru depășirea pragurilor permise ale diferitelor emisii poluante.

Bulgaria produce aproximativ 40% din energia electrică în termocentrale pe cărbune și s-a angajat să elimine acest combustibil treptat, până în 2038.

Activiștii Greenpeace susțin că data fixată este una prea îndepărtată și cer guvernului să o devanseze până în 2030.

Pe de altă parte, termenul de 2038 a declanșat proteste ample ale minerilor din Bulgaria, săptămâna trecută.

Desislava Mikova, militant pentru Climă și Energie la Greenpeace Bulgaria, a declarat:

”Această centrală încalcă dreptul localnicilor de a respira aer curat, pentru că pur și simplu nu are cum să respecte legea. Greenpeace Bulgaria solicită revocarea autorizației de funcționare a centrale și elaborarea unui plan pentru închiderea acesteia, ca parte a planului mai amplu de renunțare la folosirea cărbunelui în Bulgaria până în 2030, plan care include și compensații și alternative concrete pentru lucrătorii afectați. În acest moment, întârzierea tranziției energetice nu face decât să căptușească buzunarele oligarhilor. Aceasta este o crimă fosilă!”

Potrivit datelor Greenpeace, centrala electrică Marița 3 face parte din imperiul afacerilor din domeniul cărbunelui controlate de oligarhul bulgar Hristo Kovacki. De asemenea, este una dintre cele nouă centrale electrice investigate de Parchetul European pentru fraudarea datelor privind emisiile de carbon. O analiză a Asociației de Mediu ”For the Earth” estimează pagubele produse prin sub-raportarea emisiilor în cazul acestor centrale la suma de 75 de milioane de euro.

Centrala este una dintre cele mai vechi, mai poluante și mai puțin eficiente instalații de producție a energiei electrice din Bulgaria. A fost pusă în funcțiune în 1971 și produce abia 1% din energia electrică a Bulgariei, deși este unul dintre cei mai poluatori agenți economici ai țării.

 

scroll to top