Închide

“Cutia neagră” devine obligatorie și la mașini începând cu vara lui 2024

Avatar
Driving from Geneva to St. tropez through the french alps

Fotografie de Axel Antas-Bergkvist pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Avioanele au o cutie neagră pentru care oferă informații importante în eventualitatea unui accident. Un astfel de dispozitiv este utilizat și pentru mașini, iar el va fi obligatoriu pentru vehiculele noi începând din 7 iulie 2024, potrivit ADAC Press.

Dispozitivul Event Data Recorder (EDR) înregistrează un interval scurt înainte și după producerea unui accident, fiind menit să faciliteze o mai bună înțelegere a celor întâmplate. În general este instalat în unitatea de control airbag, întrucât ambele sunt declanșate de informațiile generate de senzorii de accelerație.

Sunt înregistrate date care arată viteza, turația motorului, unghiul de virare, precum și dacă s-a activat sau nu airbag-ul. Înregistrarea este declanșată într-o fereastră de timp de cinci secunde înainte și 300 de milisecunde după accident.

Datele sunt stocate în vehicul și rămân acolo. Cu ajutorul anumitor instrumente, acestea pot fi citite prin interfața OBD sau direct pe unitatea de control airbag.

EDR nu poate înlocui reconstituirea unui accident

Dreptul de proprietate asupra datelor din EDR aparține șoferului sau proprietarului. Totuși, când este relevant pentru o anchetă, judecătorii sau procurorii pot însărcina un expert cu citirea datelor.

Pe de altă parte, datele din EDR nu ar trebui să fie folosite ca unică sursă pentru reconstituirea unui accident. Ele ajută mai degrabă ca element suplimentar și pot sprijini reconstituirea tradițională a accidentului, însă nu o pot înlocui. EDR salvează doar date despre propriul vehicul, nu și despre mașinile altor participanți la trafic. Dispozitivul nu permite nici filmarea.

scroll to top