Dacă UE menține schema Euro 7 actuală, Skoda va renunța la 3000 de locuri de muncă
Producătorul de automobile ceh Skoda ar trebui să reducă 3.000 de locuri de muncă şi să elimine unele modele, dacă schema de emisii ”Euro 7” a Uniunii Europene va fi implementată în forma sa actuală, a avertizat un membru al consiliului de conducere al Skoda într-o dezbatere TV de duminică, transmite Reuters.
Proiectul de lege pentru Euro 7, pe care ţările UE şi parlamentarii vor începe să îl negocieze în acest an, ar înăspri limitele emisiilor dăunătoare sănătăţii ale maşinilor, inclusiv oxizii de azot.
UE a spus că beneficiile măsurii pentru sănătate vor depăşi cu mult costurile, dar unii producători de maşini au avertizat că aceasta va impune costuri de dezvoltare nerealizabil de costisitoare.
De exemplu, şeful Daimler Trucks, Martin Daum, a declarat pe 10 martie că va costa industria ”miliarde”.
”Dacă (Euro 7) va fi omologat în această formă, ar însemna ca Skoda Auto să închidă o fabrică, pentru că am înceta să mai producem modelele mai mici, Fabia, Scala, Kamiq, asta înseamnă că cel puţin 3.000 de locuri de muncă (ar fi) lovite”, a declarat Martin Jahn, membru al consiliului de administraţie al Skoda, care face parte din grupul german Volkswagen, într-o dezbatere televizată.
În general, peste 10.000 de locuri de muncă ar fi în pericol în Republica Cehă, inclusiv la furnizorii Skoda, a spus Jahn.
Cele trei modele mai mici au reprezentat aproape o treime din livrările Skoda către clienţi în 2022.
Alianța anti-Euro 7
Germania a format o alianţă cu Italia şi unele ţări din Europa de Est, între care şi România, care se opun renunţării treptate la vehiculele cu motoare cu ardere internă din 2035 şi doresc să facă propria lor propunere, transmite Reuters.
Miniştrii Transporturilor din Republica Cehă, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, România, Ungaria şi Slovacia s-au întâlnit luni pentru a discuta eforturile lor de a schimba propunerea Euro 7.
Legea CO2, principalul instrument al UE pentru a accelera trecerea Europei la vehiculele electrice, a fost suspendată la începutul acestei luni, după opoziţia de ultim moment din partea Germaniei.
Acest lucru i-a surprins pe factorii de decizie de la Bruxelles şi din alte state membre, deoarece ţările UE şi Parlamentul European fuseseră deja de acord cu un acord cu privire la lege, anul trecut.