Închide

Danemarca anunță că își donează întreaga artilerie Ucrainei

Avatar
copenhagen, 4k wallpaper 1920x1080, kobenhavn

Fotografie de Witizia pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Șefa guvernului Danemarcei, Mette Frederiksen, a anunțat la Conferința de Securitate de la Munchen că țara sa își donează întreaga artilerie Ucrainei.

„Ucrainenii ne cer muniție acum! Artilerie acum! Din partea daneză, am decis să donăm întreaga noastră artilerie. Și îmi pare rău să spun, prieteni, încă există stocuri de muniție în Europa. Aici nu este vorba doar de producție. Pentru că avem armele, muniția, sistemele de apărare aeriană pe care nu le folosim încă. Trebuie date Ucrainei”, a declarat Mette Frederiksen, la unul dintre evenimentele din cadrul Conferinței de Securitate, conform TVR.

„Avem muniții, avem apărare aeriană pe care nu trebuie să o folosim în acest moment și pe care ar trebui să o livrăm Ucrainei”, a adăugat Frederiksen.

În decembrie, cu prilejul celui de-al doilea summit între ţările nordice şi Ucraina, Danemarca a promis să sprijine Kievul cu un ajutor militar suplimentar de un miliard de euro.

Pachetul de asistenţă include tancuri, drone, muniţii şi alte echipamente necesare forţelor armate ucrainene.

”Acum nu este momentul să ne plictisim de un război pe care bravii soldaţi ucraineni îl duc în fiecare zi. Este indubitabil că vom susţine lupta Ucrainei atât timp cât este necesar”, a afirmat atunci Mette Frederiksen.

Câteva zile mai târziu, Danemarca a anunțat întărirea cooperării militare cu Statele Unite, ale căror trupe vor avea acces în 3 baze militare aeriene daneze.

Acordul a urmat unor înţelegeri similiare încheiate între SUA şi alte două ţări nordice, Suedia şi Finlanda.

‘Ne întărim acum cooperarea bilaterală în materie de apărare şi nu vrem să ascundem faptul că acordul cu Statele Unite marchează totodată un avans în politica de apărare daneză, dat fiind că implică soldaţi şi materiale americane pe pământ danez’, a declarat prim-ministrul Mette Frederiksen, într-o conferinţă de presă.
Acordul de cooperare în domeniul apărării (DCA) va permite ca personal şi material militar să fie staţionate în ‘instalaţii militare daneze specifice pe termen scurt şi lung’, a precizat ministerul danez de resort.Potrivit acestuia, acordul va permite ca SUA să aibă acces la trei baze aeriene daneze – Karup, Skrydstrup şi Aalborg. DCA nu priveşte însă teritoriile daneze autonome Groenlanda şi insulele Feroe.Ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, a indicat că durata iniţială a acestui acord este de 10 ani, după care poate fi revocat de oricare din părţi, cu un preaviz de un an.

Ministrul a mai subliniat că politica Danemarcei de a interzice staţionarea de arme nucleare pe teritoriul său rămâne neschimbată.

Finlanda a semnat luni un acord similar de întărire a cooperării militare cu Washingtonul, ce acordă acces trupelor americane în 15 baze militare finlandeze.

La începutul lunii decembrie, Suedia şi SUA au semnat de asemenea un acord ce deschide calea ‘forţelor americane pentru a opera în Suedia, incluzând un statut juridic pentru personalul militar american, accesul la zonele de desfăşurare şi prepoziţionare a materialului militar’, conform unui comunicat al Pentagonului.

scroll to top