Închide

De ce nu își mai pot plăti românii ratele bancare? Motivele sunt absolut normale

Avatar
wallet, money, credit card

Fotografie de JESHOOTS-com pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Plata ratelor la credite a devenit o problemă pentru tot mai mulţi români. Creşterea dobânzilor, dar şi scumpirea produselor de bază sunt principalele motive pentru care oamenii se descurcă tot mai greu, spun economiştii. Analiştii se aşteaptă ca rata creditelor neperformante să crească şi mai mult, mai ales dacă inflaţia va rămâne ridicată.

Rata creditelor neperformante a crescut ușor în ultima perioadă și a ajuns la 2,7% în luna aprilie, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale, citate de TVR.

Creșterea dobânzilor la împrumuturi a devenit unul dintre principalele motive pentru care românii au dificultăți la plata ratelor.

Nerambursarea creditelor contractate de către populație și firme e unul dintre cele patru riscuri la adresa stabilității financiare, identificate de specialiștii Băncii Naționale.

Eugen Rădulescu, fost director al Direcţiei de Stabilitate Financiară, BNR, a declarat:

Pe fondul de creștere a ratelor dobânzilor, cei mai vulnerabili dintre debitori sunt într-o situație mai critică decât era înainte. Probabilitatea ca acest risc să devină mai ridicat decât este părerea mea este că este limitat.

Economiștii nu exclud însă ca rata creditelor neperformante să crească și mai mult până la sfârșitul anului. Totul depinde și de evoluția inflației.

Alexandru Bodislav, conf. univ. dr., Academia de Studii Economice din Bucureşti spune că:

Nivelul de creștere a inflației pe bunuri de consum și pe mâncare, în special, încă are o cotă destul de mare. Oamenii vor avea din ce în ce mai puțini bani să-și plătească alte elemente, cum ar fi ratele la apartamente, mașini și alte bunuri de consum. Iar acest lucru va duce la, probabil, dacă nu frânează destul de tare rata inflației, la o presiune din ce în ce mai mare asupra creditelor neperformante.

Florian Neagu, director adjunct, Direcţia de Stabilitate Financiară, BNR, este de părere că:

Peste tot în lume, așteptările sunt că rata creditelor neperformante să crească. În Europa, de exemplu, așteptările sunt chiar de o majorare și a nivelurilor de insolvență.

În Uniunea Europeană, la sfârșitul anului trecut, rata creditelor neperformante a fost în medie de 1,8%, mai mică decât în România.

scroll to top