De la 1 august, navele de croazieră nu vor mai avea acces în Veneția

,
Autor:    -  
Cruise Ship In Venice
Sursă foto: Getty Images via Lonely Planet

Timp de citire: 2 minute

Se va întâmpla de la 1 august. O nouă măsură anunțată de Ministerul Culturii și salutată de premierul Italiei, Mario Draghi. Concret, navele de croazieră, atât de îndrăgite de turiști, nu vor mai avea acces în Veneția. Dacă vor să admire centrul istoric al Orașului Dogilor, vizitatorii vor trebui să recurgă la alte mijloace, informează DCBusiness.

În ultimă instanță, centrul istoric al Veneției este înscris în Patrimoniului Mondial UNESCO, iar marile ambarcațiuni sunt considerate un adevărat pericol.

Prim-ministrul Mario Draghi a salutat

“o etapă importantă pentru conservarea lagunei veneţiene”,

care de decenii trebuie să suporte baletul neîncetat al navelor de croazieră ce deversează milioane de vizitatori în Veneția.

De ani de zile apărătorii patrimoniului şi ai mediului încearcă să-și facă auzită vocea. În opinia lor, valurile mari produse de aceste nave lungi de câteva sute de metri și înalte cât mai multe etaje, erodează fundațiile clădirilor și amenință fragilul ecosistem al lagunei.

Dezbaterea pe această temă a fost relansată luna trecută, odată cu revenirea croazierelor după luni de pandemie care a readus liniște și aer curat la Veneția, unde apa mării din renumitele canale a reușit, în sfârșit, să se limpezească.

Navele de peste 25.000 de tone, de peste 180 de metri lungime, de 35 de metri înălţime sau ale căror emisii conţin peste 0,1% sulf nu vor mai fi autorizate să intre în bazinul San Marco, pe canalul San Marco sau pe Giudecca. Ele vor acosta în portul industrial Marghera, în timp ce navele de croazieră mai mici (de circa 200 de pasageri) vor putea continua să acosteze în centrul oraşului, precizează un comunicat al guvernului.

Astfel se încheie o bătălie ce durează de zeci de ani care avea ca scop conservarea centrului istoric al orașului-lagună.

„Aprobarea decretului privind interzicerea accesului navelor mari face din aceasta o zi cu adevărat importantă: nu este o exagerare să o numim o decizie istorică, deoarece era așteptată de ani de zile”,

a spus Ministrul Culturii, Dario Franceschini.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!