Închide

Deficitul bugetar al Statelor Unite a atins un record istoric

Avatar
Set of usa dollars and national flag

Fotografie de Karolina Grabowska pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Guvernul SUA a înregistrat vineri un deficit bugetar de 1.695 de miliarde de dolari în anul fiscal 2023, un salt de 23% față de anul precedent, în condițiile în care veniturile au scăzut, iar cheltuielile pentru asigurări sociale, Medicare și costurile record ale dobânzilor la datoria federală au crescut, scrie Reuters.

Deficitul vine în contextul în care Biden cere Congresului 100 de miliarde de dolari pentru noi ajutoare externe și cheltuieli de securitate, inclusiv 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 14 miliarde de dolari pentru Israel, alături de fonduri pentru securitatea frontierelor SUA și regiunea Indo-Pacific.

Deficitul mare, care a depășit toate deficitele de dinainte de COVID, inclusiv pe cele provocate de reducerile fiscale republicane adoptate sub Donald Trump și din anii crizei financiare, este posibil să inflameze bătăliile fiscale ale lui Biden cu republicanii din Camera Reprezentanților, ale căror cereri de reducere a cheltuielilor au împins SUA în pragul intrării în incapacitate de plată la începutul lunii iunie din cauza plafonului datoriei.

Un acord pentru evitarea închiderii guvernului din cauza unor cereri de reduceri mai mari ale cheltuielilor din partea republicanilor de linie dură a dus la demiterea președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, iar partidul este încă divizat cu privire la cine ar trebui să îi conducă, ceea ce se așteaptă să îngreuneze negocierile înaintea unui nou termen fiscal la mijlocul lunii noiembrie.

Pentru luna septembrie, ultima lună a anului fiscal, deficitul a scăzut la 171 de miliarde de dolari, de la 430 de miliarde de dolari în septembrie 2022.

“Scăderea veniturilor contribuie în mod semnificativ la deficitul din 2023, subliniind importanța politicilor promulgate și propuse de președintele Biden pentru reformarea sistemului fiscal”, au declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și directorul Biroului de Management și Buget, Shalanda Young, într-o declarație comună.

Deficitul pentru anul fiscal 2023 ar fi fost cu 321 de miliarde de dolari mai mare, dar a fost redus cu această sumă deoarece Curtea Supremă a declarat neconstituțional programul lui Biden de iertare a împrumuturilor pentru studenți. Hotărârea a forțat Trezoreria să anuleze o taxă preventivă împotriva rezultatelor bugetare din anul fiscal 2022, care a crescut deficitul din acel an.

Deficitul pentru anul fiscal 2022 a fost de 1.375 de miliarde de dolari.

Ținând cont de cele două ajustări punctuale, deficitul anului fiscal trecut ar fi fost mai aproape de 1.000 de miliarde de dolari, iar cel din acest an mai aproape de 2.000 de miliarde de dolari, a declarat un oficial al Trezoreriei.

Dar Biroul de buget al Congresului a avertizat că, pe baza legislației actuale privind impozitele și cheltuielile, deficitele SUA se vor apropia de nivelurile din epoca COVID până la sfârșitul deceniului, ajungând la aproximativ 2 130 de miliarde de dolari în 2030, pe măsură ce cresc costurile cu dobânzile, sănătatea și pensiile.

Deficitul din 2023 marchează pentru Biden un sfârșit brusc a doi ani de scădere a deficitelor, pe măsură ce cheltuielile COVID-19 s-au estompat. Deficitul SUA a atins un vârf în anul fiscal 2020, de 3.130 de miliarde de dolari, iar în 2021 a coborât la 2.780 de miliarde de dolari.

scroll to top