Închide

Adio, independență energetică! Deși statul avea prioritate la gazul din Marea Neagră, Engie l-a contractat pe 3 ani

Avatar
Rares Bogdan Pnl

Foto: Facebook Rares Bogdan

Timp de citire: < 1 minut

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a acuzat că gazul extras de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, deși, potrivit legii, prioritatea o are statul român, iar gazul respectiv poate fi vândut pe piața internațională doar dacă statul român îl refuză.

„Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că, în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în țara respectivă ți se dă hârtie, ți se dă hotărâre că refuză gazul”, a declarat Rareș Bogdan la Profit News TV, potrivit B1 TV.

Liberalul a susținut că Black Sea Oil & Gas trebuia să ofere gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei și dacă aceștia refuzau, să-l vândă oricui altcuiva.

„Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv, atunci se intră pe piața internațională. E ușor diferit față de energia electrică, unde este o piață de 14 țări”, a punctat Bogdan.

Acesta a mai precizat că instituțiile competente ar trebui să verifice dacă în acest caz a fost respectată legea, părerea lui fiind că aceasta a fost încălcată.

scroll to top