Închide

Despre oameni și porci | Câte focare de pestă mai sunt active în țara noastră?

Avatar
Focare Pesta Porcina

Foto: Xinhua

Timp de citire: < 1 minut

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSVSA) a actualizat informațiile privind focarele de pestă porcină africană (PPA) din țara noastră. Astfel, la data de 10 februarie 2023 sunt active 24 de focare de pestă porcină africană, dintre care 23 de focare la nivelul gospodăriilor populației și un focar la nivelul unei exploatații comerciale de porcine.

Conform datelor comunicate de ANSVSA și citat de Agrointeligența, este vorba despre exploatația comercială de porcine din județul Călărași, confirmată în data de 8 februarie 2023 prin buletinul de analiză cu rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA emis de Laboratorul Național de Referință pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală.

ANSVSA, prin Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Călărași, a pus în aplicare toate măsurile de control, în conformitate cu cerințele Regulamentului Delegat (UE) 2020/687 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429, în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate atât în exploatația afectată, cât și în zonele de protecție și supraveghere.

În prezent, specialiștii din cadrul ANSVSA – DSVSA Călărași efectuează ancheta epidemiologică pentru a identifica toate indiciile cu privire la calea probabilă de pătrundere a virusului în exploatație.

De asemenea, în perioada 2017 și până în prezent au fost stinse 5.952 de focare de pestă porcină africană.

În ceea ce privește focarele depistate la mistreți, de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 7.069 de cazuri în 41 de județe.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor, potrivit ANSVSA.

scroll to top