Închide

Donații de 7 miliarde de euro pentru reconstrucția Turciei, strânse în cadrul unei conferințe UE

Avatar
earthquake, rubble, l'aquila

Fotografie de Angelo_Giordano pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Luni, 20 martie, în cadrul unei conferințe conduse de Uniunea Europeană, donatorii au promis 7 miliarde de euro (7,5 miliarde de dolari) pentru a ajuta la reconstrucția Turciei după cutremurele devastatoare de luna trecută, în timp ce Ankara a estimat costurile la o valoare de zece ori mai mare, potrivit Euractiv.

Cutremurele din 6 februarie au fost cel mai grav dezastru natural care a lovit Turcia din zilele noastre, peste 56 000 de persoane fiind ucise în Turcia și în Siria vecină. Uniunea Europeană și Suedia, țară membră, au găzduit luni conferința pentru a obține sprijin.

“Totalul promisiunilor de astăzi se ridică la 7 miliarde de euro”, a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.

El a spus că banii vor “ajuta oamenii ale căror vieți au fost distruse în câteva secunde și minute” și dă speranța “că va fi posibilă reconstruirea demnității și a vieții de zi cu zi”.

Cifra include un miliard de euro din partea executivului comunitar, Comisia Europeană, din care jumătate va fi cheltuită prin intermediul brațului de creditare al blocului, Banca Europeană de Investiții (BEI), suspendând interdicția aproape totală a băncii de a finanța Turcia în ultimii ani.

De asemenea, Germania își va dubla ajutorul pentru persoanele afectate din Turcia și Siria, ajungând la 240 de milioane de euro, a declarat ministrul de externe Annalena Baerbock.

Comisia ar urma să cheltuiască încă 108 milioane de euro pentru asistență umanitară și redresare timpurie în Siria, unde UE nu are relații diplomatice cu președintele Bashar al-Assad din cauza războiului declanșat acolo în 2011.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a estimat “povara financiară totală a dezastrului provocat de cutremur” pentru Turcia la aproximativ 103,6 miliarde de dolari și a precizat că aceasta reprezintă 9% din PIB-ul țării prevăzut pentru 2023.

Acesta a estimat că aproximativ 3,3 milioane de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele, iar majoritatea trăiesc acum în adăposturi temporare. Acesta a adăugat că aproximativ 650.000 de locuințe vor trebui reconstruite.

Reconstrucția locuințelor

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, care s-a adresat conferinței de la Bruxelles prin videoconferință, a estimat costul cutremurului la 104 miliarde de dolari, afirmând că Turcia va construi 319.000 de locuințe în primul an.

“Nu este posibil ca o singură națiune să abordeze singură o criză de o asemenea amploare”, a spus el. “Nu vom uita niciodată solidaritatea pe care toți prietenii noștri … au arătat-o în aceste zile dificile”.

UE l-a acuzat de mult timp pe Erdoğan de încălcări ale drepturilor omului, iar legăturile blocului cu Turcia sunt tensionate din cauza represiunii disidenței de către Ankara în urma unei lovituri de stat din 2016. Mai recent, Turcia a blocat o ofertă a Suediei de a adera la NATO în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Alegerile generale sunt programate să aibă loc în Turcia la 14 mai 2023.

Dar UE a declarat că a mobilizat mai multe milioane de euro de ajutor imediat și a trimis peste 1 500 de salvatori pentru a ajuta în orele și zilele care au urmat cutremurului din Turcia, care găzduiește, de asemenea, mai multe milioane de refugiați din cauza războiului din Siria.

Oficialii UE au declarat că la conferința donatorilor au participat aproximativ 400 de actori internaționali – țări, organizații regionale și grupuri neguvernamentale. Autoritățile aliate siriene și ruse nu au fost invitate.

Blocul comunitar are în vigoare sancțiuni împotriva Damascului și a declarat că va finanța doar asistența umanitară și redresarea timpurie, dar nu și reconstrucția la scară largă, atât timp cât nu va exista un dialog politic între Assad și adversarii săi.

PNUD a estimat costurile de redresare în Siria la 14,8 miliarde de dolari, afirmând că cutremurul a agravat situația deja gravă cauzată de lungul război.

“În prezent, nouă din zece persoane din Siria trăiesc sub pragul sărăciei”, a declarat Achim Steiner, de la PNUD.

scroll to top