Două țări prietene ale lui Trump ar fi cele mai afectate de taxele vamale pentru mașinile europene

, , , ,
Autor:    -  
white metal frame on brown wooden table
Fotografie de carlos aranda pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

După o creștere foarte slabă, de doar 1,7%, în 2024, experții Allianz Trade anticipează o creștere de doar 1,5% a vânzărilor de mașini noi în Europa în acest an, potrivit unei analize a companiei financiare publicate marți. Subsidiara maghiară a companiei subliniază că situația ar putea deveni dramatică în special pentru țările specializate în producția de automobile și subansamble pentru industria auto, inclusiv Ungaria. Pericolul ar putea fi fatal industriilor auto din aceste țări în cazul în care taxele vamale vizate de administrația Trump pentru produsele europene, inclusiv pentru automobile, ar deveni realitate, transmite publicația maghiară Telex.hu.

Analiza celor de la Allianz Trade indică o supracapacitate semnificativă în ce privește producția de automobile în Europa, iar producătorii sunt capabili să producă mult mai multe mașini decât sunt dispuși clienții să cumpere.

Taxele vamale impuse sau potențial înăsprite de către Statele Unite ar putea, de asemenea, să provoace daune grave producătorilor auto europeni, întrucât producția europeană de automobile este strâns legată de continentul nord-american. SUA este a doua cea mai mare piață de export pentru industria auto a Uniunii Europene, reprezentând aproximativ o cincime din valoarea totală a exporturilor (60 de miliarde de dolari în 2023) și 12% în totalul volumelor vândute. Prin urmare, potențialele tensiuni comerciale dintre SUA și Europa ar putea cauza pierderi semnificative pentru toată industria de profil, se arată în analiza citată.

La prima vedere, ar părea că Germania este țara cea mai amenințată de potențiala înăsprire a condițiilor comerciale. Totuși, dacă ponderăm expunerea sectorului auto față de SUA în raport cu valoarea adăugată totală a industriei prelucrătoare la nivel național, sensibilitatea cea mai mare este raportată în Suedia, Slovacia și Ungaria, remarcă Tünde Bujdosó, directoarea diviziei de management al riscului la Allianz Trade Ungaria.

Producătorii auto europeni sunt, de asemenea, puternic integrați în lanțurile de aprovizionare din America de Nord, aprovizionându-se cu piese și componente din Mexic și Canada. Acest lucru face ca industria auto europeană să fie deosebit de sensibilă la dinamica geopolitică dintre Statele Unite, Canada și Mexic.

Potrivit lui Tünde Bujdosó, principalul risc pentru industria auto maghiară este dependența economică de Germania, lucru valabil și pentru alte țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv România: orice încetinire economică a Germaniei afectează direct exporturile acestor țări, ducând la o scădere a producției interne. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că scăderea cererii în Germania din ultimele luni a dus la o scădere semnificativă a producției de vehicule și, în ansamblu, a producției industriale.

În același timp, ea adaugă că eventualele reduceri de capacitate industrială, cauzate de războiul comercial declanșat de Statele Unite, în țările cu o structură a costurilor mai mare creează o oportunitate pentru țările din Europa Centrală și de Est, unde structura costurilor și costurile de producție mai mici reprezintă un avantaj competitiv.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!