Închide

Efectul ”fluture” | Avioane oprite la sol în cealaltă parte a lumii, din cauza războiului din Ucraina

Avatar
Nigeria Airways

Sursa foto: Nigeria Airways / Twitter.

Timp de citire: 2 minute

Nigeria va deveni luni prima țară din lume care va opri zborurile operatorilor naționali de transport aerian, în condițiile în care prețurile tot mai mari ale combustibililor utilizați în aviație fac ca afacerile lor să fie neprofitabile, anunță Bloomberg.

Operatorii de linii aeriene din Nigeria ”își vor întrerupe operațiunile la nivel național” pe termen nedefinit, până la o nouă notificare, potrivit unui anunț făcut de organizația operatorilor de profil. Este cel mai recent semn al impactului pe scară largă, la nivel global, pe care îl are invadarea Ucrainei de către Rusia.

Războiul din Ucraina a provocat perturbări majore pe piețele energetice, materiile prime provenite din Rusia și folosite pentru producția combustibililor pentru avioane (kerosen) și a motorinei devenind inaccesibile pentru multe țări ale lumii.

Dincolo de ieșirea de pe piață a unei fracții din gazele și țițeiul din Rusia, China și-a redus, la rândul său, cotele de export pentru produsele petroliere, limitând suplimentar livrările. Mai mult, în timpul pandemiei China și-a pierdut o capacitate de rafinare de circa 3,2 milioane de barili pe zi.

Cele 23 de companii aeriene din Nigeria spun că ”au subvenționat” zborurile în ultimele patru luni și că nu mai pot absorbi costurile tot mai mari, după ce prețul kerosenului s-a triplat, până la 700 de naira pe litru (circa 1,68 de dolari).

Combustibilul pentru avioane reprezintă o pondere semnificativă a costurilor de operare pentru companiile aeriene. Orice modificare a acestui tip de cheltuieli poate duce la creșterea prețurilor biletelor, ceea ce ar putea descuraja călătorii, în special pe piețele sensibile la prețuri.

”Multe dintre companiile aeriene funcționează deja în pierdere. Orice creștere suplimentară a prețurilor le va distruge afacerea”, a declarat Victor Enwezor, vicepreședinte operațional al companiei de turism Leisure Afrique din Lagos.

În această vară, cererea globală de combustibil pentru avioane va crește cu mai mult de o treime, pe măsură ce apetitul consumatorilor pentru călătoriile aeriene va crește, depășind șase milioane de barili pe zi, potrivit ultimelor prognoze ale BloombergNEF.

Oprirea avioanelor la sol ar putea afecta sever cea mai mare economie de pe continentul african, despre a cărei evoluție Fondul Monetar Internațional estimează că va decelera accentuat atât în acest an, cât și în 2023.

Soluția este complet de întrevăzut. În martie, la finalul unei serii de întâlniri cu reprezentanții guvernului, Nigerian National Petroleum Company a fost de acord să acorde licențe companiilor aeriene pentru importul de combustibil, în așa fel încât să își asigure o aprovizionare la costuri mai mici, însă rezultatele s-au lăsat așteptate.

Prețurile ridicate ale kerosenului au crescut costul orar de zbor per pasager la o medie de 120.000 de naira (aproape 290 de dolari), cu 71% mai mare decât cea mai ieftină opțiune de transport, a transmis sursa citată. Mulți operatori aerieni sunt prinși într-un cerc vicios: creșterea prea accelerată a prețurilor va reduce numărul de pasageri și, astfel, măsura tot nu va reuși să ducă la acoperirea costurilor.

”Costul combustibilului pentru aviație a continuat să crească neîncetat, creând astfel o presiune uriașă asupra sustenabilității operațiunilor și viabilității financiare a companiilor aeriene. În asemenea condiții, companiile aeriene nu mai pot absorbi presiunea pe prețuri”, a transmis organizația operatorilor de profil din Nigeria.

scroll to top