Efectul Squid Game | Oamenii au dezvoltat o obsesie pentru cultura sud-coreeană
Interesul pentru învățarea limbii coreene a crescut de la lansarea serialului Netflix “Squid Game”. De asemenea, se înregistrează o obsesie globală în creștere pentru cultura sud-coreeană, de la divertisment la produse de înfrumusețare, notează Reuters.
Aplicația de învățare a limbilor străine Duolingo a declarat că thriller-ul produs de Netflix, în care concurenții participă la jocuri mortale, în încercarea de a câștiga 45,6 miliarde de woni (38,19 milioane de dolari), a stimulat atât începătorii, cât și studenții existenți, care speră să își îmbunătățească abilitățile.
Duolingo a raportat o creștere cu 76% a numărului de noi utilizatori care s-au înscris pentru a învăța limba coreeană în Marea Britanie și cu 40% în Statele Unite, în ultimele două săptămâni de la premiera serialului.
Coreea de Sud, cea de-a patra cea mai mare economie din Asia, s-a impus ca centru de divertisment global cu cultura sa vibrantă, incluzând trupa de băieți BTS și filme precum „Parasite”, care a câștigat Oscar-ul, o comedie neagră despre adâncirea inegalității.
Chiar în această săptămână, Oxford English Dictionary a adăugat 26 de cuvinte noi de origine coreeană la ultima sa ediție, inclusiv „hallyu”, termenul folosit pe scară largă pentru a descrie succesul global al muzicii, filmului, televiziunii, modei și mâncării sud-coreene.
„Limba și cultura sunt în mod intrinsec conectate și ceea ce se întâmplă în cultura pop și media influențează adesea tendințele în învățarea limbilor străine”, a spus purtătorul de cuvânt al Duolingo, Sam Dalsimer, într-un e-mail. ”Creșterea popularității globale a muzicii, filmului și televiziunii coreene crește cererea de învățare a limbii coreene.”
Există aproximativ 77 de milioane de vorbitori de coreeană în întreaga lume, potrivit Fundației Coreea pentru Schimb Cultural Internațional.
Duolingo, din Pittsburgh, a declarat că are peste 7,9 milioane de utilizatori activi care învață coreeana, a doua limbă cu cea mai rapidă creștere după hindi.
Institutul King Sejong, condus de ministerul culturii din Coreea de Sud, a avut anul trecut aproximativ 76.000 de studenți din 82 de țări, o expansiune rapidă de la doar 740 de studenți din trei țări în 2007.
Milica Martinovic, o studentă a Institutului Sejong din Rusia, a spus că dorește să stăpânească limba, astfel încât să poată viziona dramele K fără subtitrări și să asculte K-pop fără a avea nevoie de versuri traduse.
Catarina Costa, o tânără de 24 de ani din Portugalia care locuiește în Toronto, Canada, a declarat că limba a devenit mai populară de când a început să o învețe acum doi ani, când majoritatea prietenilor ei nu înțelegeau de ce.
„Oamenii sunt fascinați când spun că învăț coreeana”, a spus Costa, care studiază prin intermediul platformei de e-learning TalkToMeInKorean.
Programul are 1,2 milioane de membri din 190 de națiuni, care învață cuvinte în limba coreeană, inclusiv cele adăugate la OED, cum ar fi kimbap, un vas de orez gătit învelit în alge marine; mukbang, un videoclip, adesea transmis în direct, care arată pe cineva mâncând o cantitate mare de alimente și manhwa, un gen coreean de desene animate și benzi desenate.
„Au existat mii de oameni care doreau să învețe coreeana chiar înainte de Squid Game sau de nebunia BTS, totuși deseori studiau singuri”, a spus Sun Hyun-woo, fondatorul Talk To Me In Korean, o platformă locală de e-learning cu 1,2 milioane de membri.
„Acum fac parte dintr-un„ fenomen global ”; învățarea limbii coreene s-a transformat într-o distracție mult mai atractivă”, a spus el.