Europenii care îl adoră pe Putin: Peste jumătate din slovaci vor ca Rusia să câștige războiul
Mai mult de jumătate dintre slovaci ar saluta victoria militară a Rusiei asupra Ucrainei, potrivit celui mai recent sondaj realizat de două agenții slovace de profil și de Academia Slovacă de Științe, publicat miercuri și citat de Euractiv.com.
Sondajul, numit ”Ce mai faci, Slovacia?” a cuprins o întrebare legată de felul în care se raportează cei chestionați la victoria finală în războiul dintre Rusia și Ucraina. Aceștia au fost invitați să răspundă folosind o scală de 10 puncte, potrivit căreia ”1” înseamnă o victorie clară pentru Rusia, iar ”10” o victorie clară pentru Ucraina.
Aproximativ o cincime dintre respondenți au spus că își doresc o victorie clară pentru Rusia (”1”), iar mai mult de jumătate au răspuns că sunt înclinați să salute mai degrabă o victorie a Rusiei (de la ”1” la ”5”). Totodată, doar o treime au spus că preferă o victorie a Ucrainei (de la ”6” la ”10”), iar 18% nu și-au exprimat nicio preferință.
Părerile slovacilor sunt foarte diferite în funcție de preferințele politice pe plan intern. De pildă, majoritatea covârșitoare a alegătorilor partidului social-democrat al fostului premier Robert Fico (SMER-SD) sunt de partea rușilor.
Fico este unul dintre cei mai vocali oponenți ai sancțiunilor împotriva Rusiei și a sărbătorit aniversarea Insurecției Naționale Slovace alături de ambasadorul Rusiei.
SMER-SD este membru al Partidului Socialiștilor Europeni.
În ceea ce privește diferențele dintre părerile slovacilor pe baza repartizării geografice, este de remarcat că Bratislava, capitala țării, este singura regiune care prezintă o majoritate pro-Ucraina.
Alături de Bulgaria, Slovacia este recunoscută în UE drept unul dintre statele membre cu populația cea mai pro-rusă.
Un sondaj realizat în vara anului 2021 a arătat că 55% dintre slovaci aveau o opinie favorabilă față de președintele rus Vladimir Putin. Dintre țările Europei Centrale și de Est, doar bulgarii erau mai mari admiratori ai lui Putin (75%), cel puțin la acea dată.
În februarie 2022, înainte de invazie, 44% dintre slovaci dădeau vina pe NATO și SUA pentru tensiunile care se acumulau la granițele Ucrainei cu Rusia, în timp ce doar 33% considerau că vina aparține Rusiei.
În ceea ce privește apartenența la NATO, doar 45% dintre slovaci erau favorabili acesteia în sondajul din 2021. Imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, sprijinul pentru NATO a crescut, dar recent a început să scadă din nou.