Închide

Exxon Mobil încheie cea mai mare tranzacție din ultimele 2 decenii în domeniul petrolului și gazelor

Avatar
oil, financial support, sasketchewan

Fotografie de ptra pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Exxon Mobil a încheiat miercuri un acord de aproape 60 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Pioneer Natural Resources, în cea mai mare tranzacție din ultimele două decenii în domeniul petrolului și gazelor, legând viitorul gigantului energetic de combustibilii fosili, potrivit The Wall Street Journal.

Tranzacția, la 253 de dolari pe acțiune, evaluează Pioneer cu o primă de aproape 7% față de valoarea sa de închidere de aproximativ 55,4 miliarde de dolari de marți. Ea consolidează statutul Exxon ca jucător dominant în industria americană de fracturare, concentrată acum în vestul Texasului, unde Pioneer are mai multe locuri de foraj decât aproape toți rivalii săi.

Acțiunile Pioneer au crescut miercuri cu aproximativ 3% în precomercializare. Acțiunile Exxon au scăzut cu mai puțin de 1%.

Tranzacția este cea mai mare pentru Exxon de la fuziunea cu Mobil, în valoare de 75 de miliarde de dolari, la sfârșitul anilor 1990, și este cea mai mare tranzacție corporatistă de până acum în acest an. Wall Street Journal a raportat săptămâna trecută că Exxon și Pioneer se apropiau de această asociere.

Tranzacția reprezintă o primă de aproape 18% față de prețul acțiunilor Pioneer în ziua în care a apărut articolul din Journal.

Tranzacția cu acțiuni a Exxon se bazează în mare măsură pe prețul mai ridicat al acțiunilor sale în raport cu cele ale colegilor săi din ultimul an. Mai multe firme de investiții instituționale au cumpărat mai multe acțiuni ale Exxon în urma creșterii prețurilor la petrol și gaze, ceea ce a făcut ca acțiunile sale să aibă o performanță mai mare decât cele ale majorității celorlalte companii petroliere.

scroll to top