Închide

Februarie: Economiile Franței și Germaniei accelerează, după relaxarea restricţiilor sanitare

Avatar
Trade Recovery
Timp de citire: 2 minute

Activitatea economică în zona euro a accelerat puternic în luna februarie, ca urmare a relaxării restricţiilor sanitare, potrivit datelor preliminare publicate luni de compania de analize financiare Markit, potrivit agenției France-Presse, citată de Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat până la 55,8 puncte în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, de la 52,3 puncte în ianuarie, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

“Relaxarea măsurilor sanitare s-a tradus printr-o relansare puternică a creşterii activităţii globale, după două luni de creştere modestă legată de apariţia variantei Omicron şi reintroducerea de restricţii”, care au fost parţial în februarie, explică analiştii de la Markit.

Dacă sectorul călătoriilor şi turismului a cunoscut “o creştere deosebită a activităţii”, la fel ca şi întregul sector al serviciilor, “creşterea producţiei s-a consolidat şi în industria manufacturieră, susţinută de amplificarea cererii şi o atenuare a tensiunilor cu privire la aprovizionare”, subliniază Markit.

În rândul statelor membre, cea mai importantă relansare a creşterii s-a înregistrat în Franţa, unde indicatorul PMI a afişat cel mai puternic avans de după luna iunie 2021. De asemenea, în Germania, ritmul expansiunii s-a accelerat, atingând un vârf după luna august 2021.

“Soliditatea revenirii în activitatea de afaceri, semnalată de PMI, oferă o nouă dovadă că economia a demonstrat o rezistenţă încurajatoare în faţa valului omicron. Însă intensificarea presiunilor inflaţioniste va alimenta speculaţiile cu privire la o atitudine agresivă la BCE”, a declarat economistul şef de la IHS Markit, Chris Williamson.

Inflaţia în zona euro a atins un maxim istoric în luna ianuarie iar Banca Centrală Europeană este supusă unor presiuni din ce în ce mai mari pentru a înăspri politica monetară.

scroll to top