Închide

Femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii mici vor beneficia de noi drepturi

Avatar
mother, kid, newborn

Fotografie de marcinjozwiak pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii mici vor avea prioritate în magazine şi instituţii publice. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată recent în Parlament, lege care prevede inclusiv obligaţia de a amenaja locuri de parcare destinate acestor categorii, transmite Rador.

Instituțiile publice și firmele private vor avea obligația să afișeze la fiecare ghișeu sau casă de marcat un anunţ pentru a atenționa că trebuie oferită prioritate femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii cu vârsta până la cinci ani.

Excepția este în cazul în care există deja ghișee sau case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Neacordarea de prioritate va fi sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 lei.

Actul normativ mai prevede că în spațiile de parcare ale instituțiilor publice sau private, unde numărul locurilor este mai mare de 10, vor fi amenajate spații speciale destinate parcării, cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două. Termenul acordat este de șase luni. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 10.000 lei.

Aceeași amendă este prevăzută și pentru șoferii care vor parca fără a avea acest drept, pe locurile rezervate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii mici.

scroll to top