Închide

Fintech-urile britanice au găsit metoda de a dribla Brexit-ul, cu ajutor din partea balticilor

Avatar
vilnius, vilna, lithuania

Noul cartier de business al capitalei Lituaniei, Vilnius. Fotografie de Peggy_Marco pe Pixabay

Ghinionul unora, norocul altora. Grație parțial Brexit-ului, Lituania este pe cale să devină cel mai mare hub fintech al Uniunii Europene, pe măsură ce tot mai multe de companii financiare digitale fondate sau cu legături în Marea Britanie primesc licențe în statul baltic, pentru a putea continua să funcționeze în Uniunea Europeană, relatează Euractiv.com.

Lituania are o populație de cam o treime din cea a Londrei, dar acum conduce acum în topul UE al statelor cu cele mai mult companii fintech – peste 230 de companii, potrivit agenției guvernamentale Invest Lituania. Deocamdată, cam 10% din acestea au legături cu Marea Britanie.

Una dintre primele care au ales să se mute în Lituania după referendumul din 2016 privind Brexit-ul a fost Revolut Bank din Londra.

”Lituania este în prezent un hub pentru operațiunile noastre din Europa, după Brexit”, a declarat Virgilijus Mirkes, CEO al Revolut Bank din Lituania. ”Ne-am deschis biroul din Vilnius în 2017, după ce am constatat că mediul de afaceri este foarte prietenos cu tehnologia fintech”, a mai spus el, menționând procesul rapid de acordare a licențelor și un bazin generos de selecție de personal talentat la nivel local.

Invest Lituania estimează că sectorul fintech are peste 4.000 de angajați în țară, în creștere cu peste 18% în ultimul an.

”În perioada de tranziție spre Brexit, companiile fintech au început să caute un refugiu alternativ în interiorul UE și astfel Lituania a devenit una dintre opțiunile lor principale”, a declarat Jekaterina Govina, un înalt funcționar responsabil cu supravegherea în cadrul Băncii Centrale a Lituaniei.

Avantajele competitive ale Lituaniei în cursa pentru atragerea fintech-urilor

Autoritățile de la Vilnius susțin că cererile de licență se procesează în doar trei luni, un timp mai scurt decât oriunde altundeva în Uniunea Europeană.

Banca centrală a acordat un total de 118 licențe fintech, permițând companiilor să opereze oriunde în UE. Numărul este semnificativ mai mare decât Germania cu 77 de licențe și Franța cu 76, potrivit unui raport al Invest Lituania.

Dacă ar fi rămas în numărătoarea aferentă Uniunii Europene, Marea Britanie ar fi de departe pe primul loc, cu 610 licențe.

Banca Centrală a Lituaniei a înființat, de asemenea, un ”sandbox de reglementare” – un cadru care să permită companiilor fintech să testeze inovațiile.

”Acesta a fost ca o luminiță pentru companiile care caută ieșirea din tunelul Brexit-ului”, a spus Govina.

Poate că Vilnius-ul nu oferă expaților atracțiile marilor orașe precum Londra, iar să ajungi acolo este destul de dificil, în special acum, din cauza restricțiilor legate de pandemie. Însă, viteza internetului în Lituania este excelentă, iar țara se poate lăuda și cu o forță de muncă bine educată, cu cunoștințe tehnice temeinice.

Revolut Bank are aproximativ 200 de angajați în Lituania, inclusiv în dezvoltarea de produse și în asistență tehnică pentru clienți, iar CEO-ul Virgilijus Mirkes a spus că banca va continua să își extindă operațiunile pe piață.

Cealaltă parte a monedei

Atractivitatea pentru companiile de fintech vine și unele riscuri.

Sergejus Muravjovas, directorul general al Transparency International Lituania, a declarat că ”ambiția țării de a deveni un centru fintech vine cu responsabilitatea de a duce măsurile de prevenire a spălării banilor la un nou nivel. Este nevoie de o abordare mai fermă, bazată pe date din monitorizările instituțiilor implicate”, a declarat el.

Govina a declarat că autoritățile sunt ”pe deplin conștiente” de responsabilitățile lor, deoarece o licență primită în statul baltic deschide porțile către întreaga piață a UE.

O altă companie care s-a înființat recent în Lituania este DiPocket Group, cu sediul în Londra, care a dezvoltat o aplicație de ”portofel” pentru bani electronici.

”Brexit-ul a fost cu siguranță evenimentul declanșator”, a declarat CEO-ul și cofondatorul DiPocket, Fedele Di Maggio.

El a descris atitudinea Băncii Centrale a Lituaniei deopotrivă ”strictă și solidară”, iar despre forța de muncă locală a spus că este, ”în general, bună vorbitoare de limbă engleză și cu așteptări financiare rezonabile”.

scroll to top