Închide

FMI cere îmbunătățirea acordului fiscal global pentru sporirea numărului de state participante

Avatar
A pile of Euro (EUR) banknotes that include 20, 100, and 200 notes. ( Part II)

Fotografie de Ibrahim Boran pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Fondul Monetar Internaţional (FMI) cere oficialilor care negociază un acord fiscal global să simplifice reglementările, astfel încât ţările care în prezent au legi mai puţin sofisticate să se poată conforma şi să beneficieze de noile reglementări, transmite Bloomberg.

G20 a făcut progrese semnificative în reformarea fiscalităţii, fiecare stat membru al organizaţiei sprijinind acordul care prevede un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate, a anunţat sâmbătă ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz.

Italia, care deţine preşedinţia G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente), a găzduit în Veneţia, în perioada 9-10 iulie, reuniunea miniştrilor Finanţelor şi ai guvernatorilor băncilor centrale din G20.

Un total de 132 de ţări şi jurisdicţii au sprijinit luna aceasta implementarea celor doi “piloni” ai acordului. ”Pilonul 1” constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ”de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Al doilea pilon al acordului este o rată minimă de impozitare, care națiunile au convenit că va fi de cel puțin 15%.

Aproximativ o treime din cele 190 de state membre ale FMI încă nu au semnat acordul, multe ţări neluând parte la negocierile conduse de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. O preocupare majoră a unor ţări este ca reglementările să fie relativ simple, iar FMI vrea un sistem care să funcţioneze pentru toate statele membre, a afirmat Geoffrey Okamoto, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, după reuniunea G20 de la Veneția.

Există posibilitatea simplificării celor doi “piloni” ai acordului. Încă trebuie acordată atenţie pentru a păstra reglementările cât mai simple cu putinţă, pentru implementarea fără probleme a acordului, pentru a fi uşor şi eficient de administrat, un argument pe care FMI l-a susţinut cu putere la reuniunea G20, a explicat Okamoto.

Acesta a adăugat că oficialii G20 au discutat despre ritmul inegal al redresării în rândul statelor lumii, iar cele mai multe bănci centrale au apreciat că inflaţia în unele economii avansate este temporară.

Statele dezvoltate vor trebui probabil să-şi înăsprească politica monetară înaintea multor economii emergente şi în curs de dezvoltare, ceea ce va crea potenţiale efecte negative. Dar FMI va fi pregătit să ajute statele dacă se vor înăspri condiţiile financiare mai devreme decât se estima, a dat asigurări oficialul FMI.

scroll to top