Închide

FMI semnalează obstacolele cu privire la restructurarea datoriilor pentru economiile aflate în dificultate

Avatar
Rivvzjwq

foto: Twitter / Kristalina Georgieva

Timp de citire: 2 minute

Națiunile din Grupul celor 20 (G20) au unele dezacorduri cu privire la restructurarea datoriilor pentru economiile aflate în dificultate, a declarat sâmbătă șeful Fondului Monetar Internațional (FMI), adăugând că interzicerea criptomonedelor private ar trebui să fie o opțiune, transmite CNBC.

Președinția Indiei G20 vine în timp ce vecinii săi din Asia de Sud Sri Lanka, Bangladesh și Pakistan caută fonduri urgente ale FMI din cauza încetinirii economice cauzate de pandemia COVID-19 și de războiul Rusia-Ucraina.

China, cel mai mare creditor bilateral din lume, a îndemnat vineri grupul de mari economii să efectueze o analiză corectă, obiectivă și aprofundată a cauzelor problemelor globale ale datoriilor, ce creditorii sunt obligați să accepte o restructurare sau chiar pierderi, pe împrumuturi.

„Cu privire la restructurarea datoriilor, deși există încă unele dezacorduri, avem acum masa rotundă pentru datoria suverană globală, cu luarea în considerare a tuturor creditorilor publici și privați”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, reporterilor, după ce a prezidat masa rotundă cu ministrul indian de finanțe, Nirmala Sitharaman.

„Tocmai am terminat o sesiune în care a fost clar că există un angajament de a rezolva diferențele în beneficiul țărilor.”

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că nu au existat „livrabile” de la întâlnire, care a fost în mare parte organizatorică.

Discuții suplimentare ale grupului, care include principalii creditori bilaterali, inclusiv China, India și țările G7, mai multe țări debitoare, sunt planificate în perioada reuniunilor de primăvară ale FMI și ale Băncii Mondiale din aprilie.

„Cu siguranță am avut acel acord că acesta este un forum util”, a declarat Yellen pentru Reuters într-un interviu. „Așteptăm cu nerăbdare să participăm la ea.”

Restricții cripto

Pe lângă restructurarea datoriei, reglementarea criptomonedelor este un alt domeniu prioritar pentru India, cu care Georgieva a fost de acord.

„Trebuie să facem diferența între monedele digitale ale băncii centrale, care sunt susținute de stat și monede stabile, și activele cripto care sunt emise în mod privat”, a spus Georgieva.

„Trebuie să existe un impuls foarte puternic pentru reglementare… dacă reglementarea eșuează, dacă întârziați să o faceți, atunci nu ar trebui să luăm de pe masă interzicerea acelor active, deoarece acestea pot crea riscuri pentru stabilitatea financiară”.

Yellen a spus că nu a sugerat „interzicerea totală a activităților cripto, dar este esențial să se instituie un cadru de reglementare puternic”.

scroll to top